9 Μαρτίου 2015

Χοιρινό με σέλινα και αυγολέμονο





Το εξαίσιο άρωμα του σέλινου συναντάει τη νοστιμιά του χοιρινού σ΄ ένα τέλειο πάντρεμα των γεύσεων, που ολοκληρώνεται και δένει με την αξεπέραστη όξινη γεύση του λεμονιού.
Ένα φαγητό, ιδιαίτερα αγαπητό στη Βόρεια Ελλάδα, που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα με έμφαση την ημέρα των Χριστουγέννων, που παραδοσιακά δεν απουσιάζει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.





Υλικά που θα χρειασθούμε

1 κιλό χοιρινό κρέας
1 και 1/2 σέλινα χοντρά
1 κρεμμύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπας κρασί (κόκκινο ερυθρό ξερό)
Αλάτι, Πιπέρι, 4-5 κόκκους μοσχοπίπερο
1 αυγό 
1 λεμόνι

Κόβουμε τα σέλινα σε μικρά κομμάτια (3 εκατοστά περίπου). Τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Τα βράζουμε για 3 λεπτά. Κρατάμε ένα ποτήρι από το ζουμί τους και τα στραγγίζουμε.
Τεμαχίζουμε το χοιρινό κρέας σε μέτρια κομμάτια και το πλένουμε καλά. Το σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο, ώστε να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Σβήνουμε με κόκκινο ξερό κρασί. Όταν η μυρωδιά του κρασιού χαθεί, προσθέτουμε κρύο νερό, ώστε να σκεπαστεί  το κρέας, ρίχνουμε το αλάτι, το μοσχοπίπερο και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει προσθέτουμε το σέλινο, λίγο λάδι ακόμη, το ποτήρι με το ζουμί του σέλινου, που κρατήσαμε (δίνει ένταση στη γεύση) και συμπληρώνουμε με κρύο νερό, όσο χρειασθεί. Βράζουμε για λίγο ακόμη, ώσπου να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε καλά το αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα. Προσθέτουμε στο αυγολέμονο ζεστό ζουμί από το φαγητό και το περιχύνουμε στο φαγητό μας ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κόψει το αυγό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: