18 Απριλίου 2015

Ο τέλειος Μπακλαβάς







Ένα γλυκό πολύ αγαπημένο στη χώρα μας, που τα καρύδια είναι σε αφθονία. 
Μια θεσπέσια γευστική απόλαυση με το τραγανό καρύδι και το σιροπιασμένο και μυρωδάτο από την κανέλα καλοψημένο φύλλο να ξεσηκώνει τις αισθήσεις.
Το καλοκαίρι συνοδεύεται άριστα με παγωτό.





Υλικά που θα χρειασθούμε

500 γρ. φύλλο κρούστας
600 γρ. καρύδια ψίχα
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
250 γρ βούτυρο

Για το σιρόπι

2 και 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα


  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. 
  2. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο καρύδι με την ζάχαρη. 
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε στη βάση ένα μεγάλο φύλλο κρούστας αφήνοντας το να εξέχει αρκετά από τις πλευρές του ταψιού. Τα υπόλοιπα φύλλα τα κόβουμε στη μέση και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας το φύλλο στο ταψί και στρώνοντας ένα άλλο από πάνω, επαναλαμβάνοντας για έξι φορές. Το τελευταίο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με καρύδι ελαφρά (λίγη ποσότητα καρυδιού), τοποθετούμε από πάνω νέο φύλλο, το οποίο αλείφουμε με βούτυρο, ξανά φύλλο, το οποίο δεν βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε και πάλι με καρύδι και επαναλαμβάνουμε την ενέργεια αυτή μέχρι να μας μείνουν έξι φύλλα. Στο σημείο αυτό κλείνουμε από κάθε πλευρά του ταψιού το φύλλο, που προεξείχε και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας και τοποθετώντας τα φύλλα μέχρι να τελειώσουν. Βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο καλά.
  4. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε μερίδες και τον ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.
  5. Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά χλιαρό με το σιρόπι ζεστό.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: