6 Απριλίου 2015

Τα τσουρεκάκια της Λαμπρής





Συνηθίζουμε να τα κάνουμε κάθε χρόνο λίγο πριν από το Πάσχα. Είναι όμως μια τόσο νόστιμη και απολαυστική λιχουδιά, που θα μπορούσαμε να την γευόμαστε περισσότερες φορές τον χρόνο. Άλλωστε τα τσουρεκάκια αρέσουν τόσο πολύ στα παιδιά είτε σκέτα, είτε με την συνοδεία μαρμελάδας ή μερέντας. 
Η συνταγή που ακολουθεί σας υπόσχεται αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια, που γίνονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.




Υλικά που θα χρειασθούμε

180 γρ. νωπή μαγιά
250 γρ. νερό
400 γρ. βούτυρο
1/2 κιλό γάλα
800 γρ. ζάχαρη
12 αυγά
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
3 κιλά αλεύρι
ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό ενός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά μαχλέπι τριμμένο
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά κακουλέ τριμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου τριμμένη


Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα. Τα ζεσταίνουμε ελαφρά. Σ' ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό και λιώνουμε μέσα την μαγιά. Ρίχνουμε και τα δύο μείγματα σ' ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το κακουλέ, το μαχλέπι και την μαστίχα. Συνεχίζουμε ελαφρά το χτύπημα προσθέτοντας τμηματικά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια, τα οποία λαδώνουμε, ώστε το ζυμάρι να μην κολλάει. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει (μπορούμε και στον φούρνο της κουζίνας προθερμασμένο στους 40 βαθμούς).
Όταν το ζυμάρι φουσκώσει αρκετά (τουλάχιστον να διπλασιασθεί), πλάθουμε σε πλεξούδες, σαλιγκαράκια ή ότι άλλο σχέδιο προτιμούμε. Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Σ' ένα φλιτζάνι διαλύουμε τον κρόκο του αυγού με ελάχιστο νερό και αλείφουμε με πινέλο τα τσουρέκια.
Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 185 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: