18 Ιουλίου 2015

Ντολμαδάκια με κιμά και αμπελόφυλλα






Ένας πεντανόστιμος μεζές, που δεν αφήνει ασυγκίνητους μικρούς και μεγάλους. 
Η ιδιαίτερη γεύση του αμπελόφυλλου, η μυρωδάτη και νόστιμη γέμιση του κιμά συνδυάζονται τέλεια με το άρωμα και την γεύση του λεμονιού 



Υλικά που θα χρειασθούμε:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
δυόσμος, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το βράσιμο
50-60 αμπελόφυλλα
1 λεμόνι
1 αυγό


Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον κιμά, τον δυόσμο, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι και το ελαιόλαδο.
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε καυτό νερό.
Τυλίγουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα με τη γέμιση και τοποθετούμε τους ντολμάδες σε μια κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο κυκλικά χωρίς κενά. Ανάμεσα σε κάθε στρώση απλώνουμε αμπελόφυλλα, ώστε να χωρίζουν μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε με νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε το λάδι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το ρύζι να "σκάσει". Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε με αυγολέμονο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: