18 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο


Αυτή η μαρμελάδα τα έχει όλα. Άρωμα, γεύση, έντονο χρώμα και κυρίως πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.




Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή φωσφόρου, σιδήρου, καλίου, νατρίου ψευδαργύρου και μαγνησίου. Χάρη στις ιδιαίτερες ιδιότητές τους συνιστώνται ανεπιφύλακτα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και των εντερικών διαταραχών.




Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δαμάσκηνων. Σ' αυτήν την συνταγή επέλεξα τα μικρά κίτρινα δαμάσκηνα, που έχω στον κήπο μου και έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.



Υλικά που θα χρειασθούμε


1 κιλό κίτρινα δαμάσκηνα
700 γραμμάρια ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού


Πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και καθαρίζουμε τη φλούδα τους. 
Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια (μπορούμε, αν θέλουμε, να τα πολτοποιήσουμε για να γίνει η μαρμελάδα πιο ομογενοποιημένη), τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα βράζουμε για δέκα λεπτά περίπου. 
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται. 
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας και παράλληλα συνεχίζουμε να αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Όταν κρυώσει την αποθηκεύουμε σε βάζα, που έχουμε αποστειρώσει στο φούρνο στους 120 βαθμούς για 10 λεπτά.




1 σχόλιο:

Kitchen Stories είπε...

Υπέροχη, πόσο μ΄αρέσει αυτή η συγκεκριμένη μαρμελάδα!
Και με τέτοια φρούτα από δικό σου δέντρο;
Πεθαίνω λέμε!

Ζ.