9 Οκτωβρίου 2015

Ζύμη για αφράτα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, κρουασανάκια





Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Φιλιώ. 
Εξαιρετική, μόνο αυτό έχω να πω. Εύκολη και γρήγορη. 
Τα τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια άρεσαν σε όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους. Εξαφανίσθηκαν αμέσως και έμεινα με την υπόσχεση να τα ξανακάνω σύντομα.





Υλικά που θα χρειασθούμε

1 αυγό
1 μαγιά ξερή
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 κ. γλ. μπέικιν
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
λίγο σουσάμι


Αναμειγνύουμε σ΄ ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώστε να γίνει σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 και 1/2 περίπου ώρες.
Την μοιράζουμε σε 4 ξεχωριστά τμήματα Ανοίγουμε το κάθε τμήμα σε στρογγυλό φύλλο. Χαράζουμε το φύλλο σε 8 τμήματα ή και περισσότερα αν το επιθυμούμε. Τοποθετούμε σε κάθε τμήμα την γέμιση, που θέλουμε, η οποία μπορεί να είναι γέμιση για τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, ακόμη και μερέντα ) και το τυλίγουμε, όπως τα κρουασάν.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, που έχουμε βουτυρώσει. Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, που τον έχουμε διαλύσει με 1 κ.γλ. νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 190 βαθμούς, τόσο όσο θα χρειασθεί μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσαμε να τα κάνουμε και λουκανοπιτακια;

antigoni-handmade blogspot είπε...

Ναι. Η ζύμη είναι ιδανική και για λουκανοπιτάκια. Τα έκανα και ήταν καταπληκτικά.