17 Οκτωβρίου 2015

Σάλτα ντομάτας σε βάζο


Το καλοκαίρι τη ντομάτα τη βρίσκουμε άφθονη στην αγορά και σε καλή τιμή. Αν τύχει να είναι και παραγωγή μας από το μικρό χωραφάκι μας ακόμη καλύτερα. Ευκαιρία λοιπόν να αποθηκεύσουμε για το δύσκολο χειμώνα τη δική μας σαλτσούλα φτιαγμένη από τα δικά μας χρυσά χεράκια και μάλιστα χωρίς συντηρητικά.




Μέθοδοι για σάλτσες υπάρχουν πολλές. Εδώ θα σας περιγράψω τη μέθοδο, που χρησιμοποιώ εγώ και που θεωρώ ότι, το αποτέλεσμά της ανταμείβει τους κόπους μου.


12 Οκτωβρίου 2015

Κομπόστες με φρούτα εποχής



Η ανάγκη του ανθρώπου να αποθηκεύσει και να διατηρήσει τρόφιμα, που στην εποχή τους τα βρίσκει άφθονα και να τα καταναλώσει αργότερα, τον οδήγησαν να βρει διάφορες λύσεις και μεθόδους. 
Η κομπόστα είναι μια πρακτική λύση, που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα εκτός εποχής.




Είναι πολύ σημαντικό στην κομπόστα, για να έχουμε το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε, τα φρούτα, που επιλέγουμε, να είναι φρέσκα και σκληρά (όχι πολύ ώριμα) καλής ποιότητας.



9 Οκτωβρίου 2015

Ζύμη για αφράτα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, κρουασανάκια





Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Φιλιώ. 
Εξαιρετική, μόνο αυτό έχω να πω. Εύκολη και γρήγορη. 
Τα τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια άρεσαν σε όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους. Εξαφανίσθηκαν αμέσως και έμεινα με την υπόσχεση να τα ξανακάνω σύντομα.





Υλικά που θα χρειασθούμε

1 αυγό
1 μαγιά ξερή
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 κ. γλ. μπέικιν
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
λίγο σουσάμι


Αναμειγνύουμε σ΄ ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώστε να γίνει σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 και 1/2 περίπου ώρες.
Την μοιράζουμε σε 4 ξεχωριστά τμήματα Ανοίγουμε το κάθε τμήμα σε στρογγυλό φύλλο. Χαράζουμε το φύλλο σε 8 τμήματα ή και περισσότερα αν το επιθυμούμε. Τοποθετούμε σε κάθε τμήμα την γέμιση, που θέλουμε, η οποία μπορεί να είναι γέμιση για τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, ακόμη και μερέντα ) και το τυλίγουμε, όπως τα κρουασάν.
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, που έχουμε βουτυρώσει. Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, που τον έχουμε διαλύσει με 1 κ.γλ. νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 190 βαθμούς, τόσο όσο θα χρειασθεί μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.


7 Οκτωβρίου 2015

Πιπεριές τουρσί γεμιστές με λάχανο, καρότο και σέλινο





Κόκκινες και πράσινες πιπεριές γεμιστές με ψιλοκομμένο λάχανο, καρότο και σέλινο γίνονται ένα υπέροχο τουρσί, που μπορεί να συνοδεύσει άριστα όλους τους τσιπουρομεζέδες, τη φασολάδα, τη φακή και τόσα άλλα φαγητά της αγαπημένης Ελληνικής κουζίνας.





Υλικά


  • Μακριές πιπεριές (όχι πολύ λεπτές για να μπορούν να γεμίσουν)
  • Λάχανο ψιλοκομμένο σε μακρόστενες λεπτές λουρίδες
  • Καρότο τεμαχισμένο σε μικρούς κύβους
  • Σέλινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • αλάτι, ξύδι

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τις πλένουμε καλά. Τις ζεματάμε βάζοντάς τες σε μια κατσαρόλα, όπου βράζει νερό για 1-2 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσουν.
Σ' ένα μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης με το λάχανο, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους, ώστε να πάει το αλάτι και το σκόρδο σ' όλο το μείγμα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές προσπαθώντας η γέμιση να φθάσει μέχρι την άκρη.
Τοποθετούμε τις γεμιστές πλέον πιπεριές σε αποστειρωμένα βάζα. Προσθέτουμε σε κάθε βάζο 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και συμπληρώνουμε με βρασμένο νερό, που φθάνει μέχρι το χείλος του βάζου. Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι, όταν το νερό είναι ακόμα καυτό. Γυρίζουμε το βάζο ανάποδα (με το καπάκι κάτω) και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει.
Διατηρούμε το τουρσί στο ψυγείο σφραγισμένο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 


2 Οκτωβρίου 2015

Μαρμελάδα αχλαδόμηλο





Την εποχή αυτή υπάρχουν πολλά φρούτα. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν το γεγονός και κάνουμε τη δική μας νόστιμη μαρμελάδα εύκολα και οικονομικά, που θα την χαρεί και θα την απολαύσει όλη η οικογένεια, είτε στο πρωινό με το φρέσκο ψωμάκι, είτε σε κάποιο γλυκάκι.




Τα αχλαδόμηλα είναι μια παλαιά ιαπωνική διασταύρωση μήλου και αχλαδιού, γι' αυτό και η εμφάνισή τους μοιάζει πολύ με το μήλο. Οι καρποί είναι ιδιαίτερα νόστιμοι και ζουμεροί, πλούσιοι σε βιταμίνες B, C, E, K, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.


Η μαρμελάδα από αχλαδόμηλα είναι εξαιρετική με υπέροχη γεύση, η οποία απογειώνεται ακόμη περισσότερο με το άρωμα της κανέλας.