3 Μαΐου 2016

Σύκο γλυκό του κουταλιού



Είναι ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, το πασίγνωστο συκαλάκι.
Αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να μαζέψουμε τα σύκα, όσο είναι ακόμη σχετικά τρυφερά και δεν έχουν σχηματίσει εσωτερικά τα σποράκια τους.
Γλυκό με απαιτήσεις και διαδικασία κάπως περισσότερο μπελαλίδικη απ' ότι άλλα γλυκά. 
Αναμφίβολα όμως παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μας και αυτό το κάνει αξεπέραστο.



Υλικά που θα χρειασθούμε


30 - 35 σύκα
1 κ.γ. σβησμένο ασβέστη
4-5 κόκοι γαλαζόπετρα
1 κιλό ζάχαρη
4 κούπες νερό
χυμό από μισό λεμόνι



  • Διαλέγουμε τα άγουρα σύκα, δηλαδή αυτά που να δεν έχουν σχηματίσει ακόμη σποράκια.
  • Μ' ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το σκληρό μέρος από το κοτσανάκι τους, καθώς και αυτό από το κάτω μέρος τους και τα πλένουμε πολύ καλά.
  • Σ' ένα μπολ αραιώνουμε πολύ καλά τον ασβέστη σε 1 λίτρο νερού και σουρώνουμε. Βυθίζουμε τα σύκα στο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε εκεί για μία ώρα περίπου. Ο ασβέστης τα βοηθάει να μην μαλακώσουν στο βρασμό.
  • Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που να τα σκεπάζει, για 5 λεπτά περίπου από το βρασμό.
  • Τα σουρώνουμε και ξαναγεμίσουμε την κατσαρόλα με νερό. Προσθέτουμε τη γαλαζόπετρα και τα ξαναβράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
  • Τα σουρώνουμε ξανά, τα ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε ακόμη ένα βρασμό με νερό μόνο.
  • Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας πλεξίματος τα τρυπούμε από τη μια άκρη έως την άλλη και τα στραγγίζουμε πιέζοντας ελαφρά με τα δάκτυλά μας, ώστε να φύγει το νερό από μέσα.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ακολούθως προσθέτουμε τα σύκα. Αφήνουμε να συνεχισθεί ο βρασμός για 15 λεπτά περίπου.
  • Την επομένη ημέρα συνεχίζουμε το βρασμό, έχοντας προσθέσει και το χυμό του λεμονιού, μέχρι το γλυκό να δέσει.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: