14 Νοεμβρίου 2016

Προετοιμασία τροφών για την κατάψυξη




Η κατάψυξη τροφών στο σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, αρκεί να θυμόμαστε ότι, τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και καλής ποιότητας, ο δε καταψύκτης να έχει σταθερή θερμοκρασία κάτω από το μείον 20 βαθμούς.




Κρέατα και θαλασσινά

Κατάλληλη για την κατάψυξη είναι όλα τα είδη κρεάτων, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών.
Προσέχουμε τα κρέατα και τα ψάρια, όταν είναι σε ολόκληρα κομμάτια, να μην ξεπερνούν τα 2 κιλά, γιατί τότε χρειάζεται πολύς χρόνος για να ψυχθούν καλά μέχρι μέσα, με επιπτώσεις  στην ποιότητά τους.
Τα κρέατα διατηρούνται στην κατάψυξη από 6 έως 8 μήνες εκτός από τον κιμά που δεν πρέπει να μείνει για περισσότερο από 2 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για ψάρια και τα θαλασσινά, που δεν διατηρούνται πάνω από 2 με 3 μήνες.

Λαχανικά

Τις αγκινάρες τις καθαρίζουμε και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν, τις βάζουμε σε σακούλες κατάλληλες για ψύξη.
Τα καρότα τα ξύνουμε, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα αποθηκεύουμε στις σακούλες, αφού κρυώσουν.
Τα πράσινα φασολάκια τα καθαρίζουμε και τα ζεματάμε για 2 λεπτά, πριν τα βάλουμε σε σακούλες.
Τις πιπεριές αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους και τις ζεματάμε για 2 λεπτά.
Τα λαχανικά διατηρούνται στην κατάψυξη για 9 μήνες.

Φρούτα

Το κουκούτσι, που έχουν ορισμένα φρούτα, πρέπει να αφαιρείται πριν αυτά μπουν στην κατάψυξη, γιατί η γεύση τους γίνεται πικρή. Καλύτερα είναι να καταψύχονται κομμένα σε φέτες ή κομμάτια πασπαλισμένα με ζάχαρη για να διατηρήσουν τις βιταμίνες τους. Κάποια χρειάζονται και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Ο χρόνος που διατηρούνται τα φρούτα στην κατάψυξη είναι από 9 έως 12 μήνες, ενώ οι χυμοί τους δεν διατηρούνται πάνω από 6 μήνες.

Χρήσιμο

Πριν τοποθετήσουμε τις σακούλες με τα τρόφιμα στην κατάψυξη, αφαιρούμε τον αέρα, γιατί είναι κακός αγωγός της θερμότητας και αν παγιδευτεί μέσα σ' αυτές επιβραδύνει την ψύξη, το δε οξυγόνο κάνει τα τρόφιμα να χαλάνε πιο γρήγορα.

Τι δεν βάζουμε στην κατάψυξη

Την κρέμα γάλακτος, την μαγιονέζα, τα λευκά μαλακά τυριά, τα τυριά σε κρεμώδη μορφή.
Λαχανικά που περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού, όπως τα αγγουράκια, το λάχανο, τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, γιατί μετά την απόψυξη σαπίζουν.
Τις μπανάνες και το αβοκάντο, γιατί μαυρίζουν και αλλοιώνεται η υφή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: