12 Απριλίου 2017

Τα πιο αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια



Αυτά τα τσουρέκια είναι πραγματικά ακαταμάχητα. Τόσο αφράτα, τόσο γευστικά, τόσο μυρωδάτα, δεν το πίστευα ότι, βρήκα την τέλεια συνταγή.
Χωρίς πολλά υλικά, χωρίς πολλά αυγά και κυρίως χωρίς πολύ κόπο τα τσουρεκάκια μου φέτος ήταν το κάτι άλλο.
Τη συνταγή τη βρήκα στο daddy-cool.gr με τη διαφορά ότι, εγώ πρόσθεσα στη ζύμη ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι, κάτι που το συνηθίζω πολύ στα γλυκά.
Εννοείται ότι, θα ξανακάνω αυτή τη συνταγή, γιατί όλοι λατρεύουμε τα τσουρέκια και αν έχουν μέσα και μερέντα είναι το καλύτερό μας.


Υλικά που θα χρειασθούμε

240 γρ. ζάχαρη (αν τα προτιμάτε πιο γλυκά προσθέστε λίγο ακόμη)
160 γρ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. γάλα
70 γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
700 γρ. αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
3 1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 κρόκος αυγού για την επάλειψη


Λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη και αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας ρευστός χυλός. Αφήνουμε το μείγμα της μαγιάς για 1 περίπου ώρα να φουσκώσει.
Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά, που έχει φουσκώσει, το μαχλέπι, το αλεύρι σταδιακά και το αλάτι ενδιάμεσα. Ζυμώνουμε με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα) μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια μεμβράνη να ξεκουραστεί και να διπλασιασθεί σε όγκο.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε σχέδια και σχήματα, που προτιμάμε, τα τοποθετούμε σε ταψάκια πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, που έχουμε αραιώσει με μία κ.γ. νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Χρόνος ψησίματος περίπου 30 λεπτά.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: