31 Μαΐου 2017

Σαρδέλες παντρεμένες ψητές στο φούρνο

 Ότι και να πω είναι λίγο. Στην κυριολεξία μιλάμε για μοναδική, θεϊκή γεύση.
Ένας απίστευτα νόστιμος τσιπουρομεζές, αλλά και κυρίως πιάτο.



Η μικρή, φθηνή και ταπεινή σαρδελίτσα ψητή στο φούρνο με τη ντοματούλα της, το κρεμμυδάκι της και τα μυρωδικά της γίνεται πραγματικά ασυναγώνιστη σε νοστιμιά και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε απολύτως από τα μεγάλα και πανάκριβα ψάρια. 
Από την άλλη αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.




Υλικά

1 κιλό σαρδέλες
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
2 -3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανός
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη


Αφαιρούμε από τις σαρδέλες τα κεφάλια και τα εσωτερικά εντόσθια. Τις ανοίγουμε στη μέση, χωρίς να τις χωρίζουμε τελείως και αφαιρούμε το μεσαίο κόκαλο. Τις πλένουμε καλά και τις απλώνουμε ανοικτές πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. 
Σ΄ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα απλώνουμε λίγες ροδέλες κρεμμυδιών και ντομάτας. Από πάνω τοποθετούμε τις ανοιγμένες σαρδέλες. Τις αλατίζουμε ελαφρά και πάνω από την καθεμιά τοποθετούμε μια λεπτή ροδέλα ντομάτας. Συνεχίζουμε τοποθετώντας πάνω από τη ντομάτα μια δεύτερη ανοιγμένη σαρδέλα, σαν να τις παντρεύουμε. 
Σκορπάμε από πάνω τα υπόλοιπα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες ροδέλες ντομάτας. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. 
Πασπαλίζουμε με λαδάκι και ελάχιστο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε, ότι έχουν ψηθεί. 
Δεν θέλουμε να ξεροψηθούν πολύ, θέλουμε να κρατούν ελάχιστο ζουμάκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: