31 Δεκεμβρίου 2023

Χοιρινά κότσια στο φούρνο με λαχανικά

 

Χοιρινά κότσια ψημένα στο φούρνο με χυμό πορτοκαλιού, κρασί και πολλά λαχανικά.

Κρεμμύδια πέρλες, καρότα και πράσα σε ροδέλες και πιπεριές τεμαχισμένες είναι μερικά μόνο από τα λαχανικά, που τα συνοδεύουν και κάνουν αυτό το πιάτο λαχταριστό και πεντανόστιμο.

Ένα υπέροχο γεύμα για κάθε περίσταση.



30 Δεκεμβρίου 2023

Κουραμπιέδες εξαιρετικά εύθρυπτοι και γευστικοί


Συνηθίζουμε να τους κάνουμε κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. 

Θα μπορούσαμε όμως να τους απολαμβάνουμε πιο συχνά και να γευόμαστε την υπέροχη γεύση τους και την εύθρυπτη υφή τους.




29 Δεκεμβρίου 2023

Ομελέτα με πατάτες, μπέικον, λουκάνικο και φέτα

 

Ομελέτα με πατάτες, μπέικον, λουκάνικο και φέτα


Η ομελέτα είναι πάντα η πιο γρήγορη και νόστιμη λύση για ένα χορταστικό γεύμα.

Μαγειρεμένη με πατάτες τηγανητές, μπέικον, λουκάνικα, τυριά και αυγά αποτελεί ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα, που παρασκευάζεται πολύ γρήγορα και καταναλώνεται γρηγορότερα.




28 Δεκεμβρίου 2023

Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι


Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι


Είναι μία από τις μεγαλύτερες γευστικές απολαύσεις και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί εύκολα στη μοναδική γεύση της. 

Είναι το λαχταριστό έδεσμα, που ξετρελαίνει τις αισθήσεις. 

Είναι η ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας.



27 Δεκεμβρίου 2023

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Περίοδος νηστεία και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελούν ένα κλασικό πιάτο για την περίσταση.

Με την ιδιαίτερη γεύση του αμπελόφυλλου, τη μυρωδάτη γέμιση του ρυζιού και την αφοπλιστική ευωδιά του λεμονιού, προσφέρουν τη δική τους νότα νοστιμιάς στο σαρακοστιανό τραπέζι. 




22 Δεκεμβρίου 2023

Μπάτσος σαγανάκι, ο εκλεκτός τσιπουρομεζές

 

Μπάτσος ή μπάτζος είναι το Ελληνικό σκληρό τυρί, με προέλευση από τη Δυτική Μακεδονία, που γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα.
 
Αρκετά αλμυρό στη γεύση του συνηθίζεται πολύ στη Βόρεια Ελλάδα και καταναλώνεται ως ορεκτικό, συνοδεύοντας άριστα το τσιπουράκι.





19 Δεκεμβρίου 2023

Κοτόπιτα με μανιτάρια, πράσο και φέτα


Κοτόπιτα με μανιτάρια, πράσο και φέτα


Στις πίτες δεν λέμε ποτέ "όχι". 

Εδώ σας έχω μια καταπληκτική πίτα, αρκετά τραγανή στο φύλλο και πολύ νόστιμη στη γέμιση. 

Το κοτόπουλο συνδυάζεται άριστα με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.




17 Δεκεμβρίου 2023

Μαρινάτες τηγανητές μαρίδες


Οι τηγανητές μαρίδες "αλλιώς."

Η μαρινάτα προσδίδει πλεονέκτημα στη μαρίδα, η εκλεπτυσμένη γεύση της οποίας σαφώς αναδεικνύεται περισσότερο.




14 Δεκεμβρίου 2023

Πίτα με χόρτα και φέτα (χορτόπιτα)


Πίτα με χόρτα και φέτα (χορτόπιτα)


 Όταν τα χόρτα ενώνονται με τη φέτα, κυριολεκτικά η γεύση τους απογειώνεται.

Πόσο μάλλον όταν αυτά τα υλικά συναντούν τη σφολιάτα και μεταμορφώνονται σε μια τρυφερή, νόστιμη χορτόπιτα.




6 Δεκεμβρίου 2023

Μιλφέιγ με σφολιατίνια


Μιλφέιγ με σφολιατίνια


 4 μόνο υλικά και ελάχιστος  χρόνος, 15 περίπου λεπτά, είναι αρκετά για να γίνει αυτό το υπέροχο δροσερό γλυκό.





3 Δεκεμβρίου 2023

Κέικ με κεράσια

 Ένα ωραιότατο κέικ με το άρωμα και τη γεύση των κερασιών




27 Νοεμβρίου 2023

Γιορτινή τάρτα με μήλα


Κυριολεκτικά εξαιρετική χωρίς καμία υπερβολή

Ένας απίστευτος συνδυασμός τραγανής ζύμης και απολαυστικού μήλου, σε πλήρη γευστική ισορροπία






26 Νοεμβρίου 2023

Λεμόνι, το πολύτιμο φρούτο με τις αμέτρητες ιδιότητες


Αφιέρωμα στο λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. 

Γεμάτο χυμό και  άρωμα, διακρίνεται για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία μας.




24 Νοεμβρίου 2023

Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Μεσογείου - Καρυδόπιτα με λάδι χωρίς αυγά


Θεματική ενότητα

Αφιέρωμα στο ελαιόλαδο


Βασικό προϊόν της Ελληνικής γης, η ελιά και το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις διατροφικές μας συνήθειες και τη Μεσογειακή διατροφή.



19 Νοεμβρίου 2023

Η ζύμη "Σου" και τα μυστικά της - Συνταγή για ζύμη "Σου"

 

Για να φτιάξουμε αφράτα και τραγανά "Σου", καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια δικά τους μικρά μυστικά.




12 Νοεμβρίου 2023

Σπανακοτυρόπιτα με σουσάμι και αφράτο φύλλο


Σπανακοτυρόπιτα με σουσάμι και αφράτο φύλλο


Η πίτα έγινε πολύ αφράτη και αυτό κατά πολύ οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο το φύλλο σφολιάτας πλέκεται και αγκαλιάζει τη γέμιση της πίτας.




Το φύλλο χαράζεται στις πλαϊνές πλευρές του, γέμιση τοποθετείται στο κέντρο του και στη συνέχεια πλέκεται πάνω από τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα είδος πλεξίδας.




8 Νοεμβρίου 2023

Τουρσί με ανάμικτα λαχανικά - Συντήρηση τροφών


Τουρσί με ανάμικτα λαχανικά - Συντήρηση τροφών


Τουρσί με λαχανικά της εποχής 

Ο άνθρωπος στην ανάγκη του να διατηρήσει τρόφιμα για περισσότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα καταναλώσει αργότερα, χρησιμοποίησε μεθόδους αποθήκευσης με τη χρήση φυσικών συντηρητικών, όπως το αλάτι και το ξύδι.

Το τουρσί αποτελεί μια τέτοια διαδικασία συντήρησης τροφίμων.





6 Νοεμβρίου 2023

Κοτόπουλο με γιαούρτι και μυρωδικά


Με τη λεπτή και δροσερή γεύση του γιαουρτιού 



4 Νοεμβρίου 2023

29 Οκτωβρίου 2023

Μπιφτέκια στο φούρνο


Μπιφτέκια στο φούρνο


 Νόστιμα, ζουμερά και λαχταριστά.

Κλασική συνταγή για μπιφτέκια ψημένα στο φούρνο, που θα λατρέψουν όλοι.




25 Οκτωβρίου 2023

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πλούσια γεύση


 Κολοκύθα το απόλυτο λαχανικό του φθινοπώρου


Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε πολλές ποικιλίες. Το έντονο χρώμα της, που εκτείνεται από το ανοιχτό κίτρινο μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, το οφείλει στο διατροφικό συστατικό β-καροτένιο.

Είναι απολύτως ωφέλιμη για την υγείας μας, καθώς αποτελεί πηγή βιταμινών, μετάλλων και πολλών θρεπτικών συστατικών.

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται επιτυχώς τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκιές συνταγές.





23 Οκτωβρίου 2023

Μηλόπιτα, πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων


 Τα κέικ με μήλα είναι πάντα καλοδεχούμενα στην οικογένεια. 

Εποχή των μήλων τώρα και πως είναι δυνατόν να το προσπεράσουμε αυτό.

Η νοστιμιά του μήλου, που όσο ψήνεται γίνεται όλο και πιο γλυκιά, δένει εξαιρετικά με τα υπόλοιπα υλικά του κέικ και όλα μαζί δημιουργούν μια απίστευτη πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων, που είναι αδύνατο να την αντισταθείς.




21 Οκτωβρίου 2023

Φασολάδα με λουκάνικο


 Τα φασόλια πρέπει να αποτελούν οπωσδήποτε μέρος της διατροφής μας, καθώς έχουν πολύ μεγάλη ωφελιμότητα και θρεπτική αξία για την υγεία μας.

Αποτελούν πολύ σημαντική πηγή, πρωτεϊνών και βιταμινών. Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, καθώς και σε ελεύθερα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι, για να βράσουν καλά και πιο γρήγορα, πρέπει το αλάτι και τα όξινα υλικά, όπως η ντομάτα και το λεμόνι (στα λεμονάτα φασόλια) να τα προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού και αφού τα φασόλια έχουν μαλακώσει αρκετά.




18 Οκτωβρίου 2023

Αρίδες κολοκύθας γλυκό του κουταλιού


Αρίδες κολοκύθας γλυκό του κουταλιού


Είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού
Έχει με τη δική του ιδιαίτερη γεύση, που σε συναρπάζει από την πρώτη μπουκιά.
Και το καλό είναι ότι, γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και μαγειρικές απαιτήσεις. 




16 Οκτωβρίου 2023

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα, κρέμα ζαχαροπλαστικής και γλάσο σοκολάτας


Γλυκό ψυγείου με μπισκότα, κρέμα ζαχαροπλαστικής και γλάσο σοκολάτας


Δροσερό, νόστιμο και απολαυστικό.

Ένα αφράτο και ελαφρύ γλυκάκι, που γίνεται πολύ γρήγορα, με ελάχιστα υλικά και το σημαντικό δεν χρειάζεται φούρνο.



13 Οκτωβρίου 2023

Αφράτα κουλούρια με γέμιση τυριού





Υλικά


Για τη ζύμη 

1 κιλό αλεύρι δυνατό
30 γρ. μαγιά
50 γρ. ελαιόλαδο


Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
Πιπέρι

Σουσάμι για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και κάνουμε προζύμι. Το αφήνουμε να φουσκώσει.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο και λίγο χλιαρό νερό και κάνουμε μια λεία ζύμη, ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 20 μπαλίτσες και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό φύλλο.

Απλώνουμε σε κάθε φύλλο τη γέμιση με τυρί, που έχουμε φτιάξει και τυλίγουμε σε ρολό.

Το κάθε ρολό το στρίβουμε ελαφρά, το τυλίγουμε σε κουλούρα και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βάζουμε τις στριφτές πίτες τυριού σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν.




23 Σεπτεμβρίου 2023

Κουλουράκια με μέλι, πορτοκάλι και κανέλα


Εξαιρετικά κουλουράκια, που ξετρελαίνουν τις αισθήσεις, με την αξεπέραστη γεύση του μελιού, τη δροσιά του πορτοκαλιού και την άπιαστη μυρωδιά της κανέλας



24 Αυγούστου 2023

Σπιτικό παγωτό φράουλα

 

Δροσερό παγωτό με άρωμα και γεύση από φράουλες του κήπου, που δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.




4 Αυγούστου 2023

4 Ιουλίου 2023

Γαλατόπιτα με φύλλο σφολιάτας

 



Υλικά

1 φύλλο ζύμη σφολιάτα
1 και 1/2 λίτρο πλήρες γάλα
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 βανίλια σκόνη
250 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
30 ml νερό
λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα του ταψιού
Κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αλείφουμε το ταψί με το σπορέλαιο. Στρώνουμε  το φύλλο σφολιάτας καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Με πιρούνι τρυπάμε το φύλλο παντού για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. 

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μόλις το περιεχόμενο γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν καλά μεταξύ τους. 

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με την ψημένη σφολιάτα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να κάνει ωραία κρούστα. 

Πασπαλίζουμε τη γαλατόπιτα με κανέλα και την σερβίρουμε χλιαρή