30 Απριλίου 2024

Σπανακόρυζο, νόστιμο και υγιεινό


Το σπανάκι νόστιμο, αλλά κυρίως πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα.

Είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος της καλής μας υγείας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
 Περιέχει σε πολύ σημαντικό βαθμό βιταμίνες Α, Κ, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο κ.α.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι:
Μερικές σταγόνες λεμονιού στο πιάτο μας θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό μας του σιδήρου, που περιέχει το σπανάκι.

Καλό είναι στη διατροφή μας να μη συνδυάζουμε το σπανάκι με γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού το οξαλικό οξύ, που περιέχει το σπανάκι, αν ενωθεί με το ασβέστιο, το καταστρέφει. 




Υλικά

1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 πράσο, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τεμαχισμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
3-4 κλαδάκια άνηθο
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε πολύ καλά το σπανάκι και το τεμαχίζουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί, ανακατεύοντας κάθε τόσο από κάτω προς τα πάνω. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το καρότο, το πλυμένο ρύζι, το αλάτι, λίγο πιπέρι και σκεπάζουμε με 2 φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε το σπανακόρυζο να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, γιατί το ρύζι έχει την τάση, να κολλάει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε. 
Λίγα λεπτά πριν τελειώσουμε το βράσιμο προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου