25 Ιουνίου 2023

Λαχανοντολμάδες


Με πολλές μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, οι λαχανοντολμάδες, το παραδοσιακό αυτό φαγητό, ήταν αρκετά συχνά στο οικογενειακό μας τραπέζι.
Θες η ιδιαίτερη γεύση του λάχανου, η νοστιμιά του αρωματισμένου με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα κιμά, που έδενε τόσο αρμονικά με την όξινη γεύση του αυγολέμονου, θες η ικανότητα της μαγείρισσας, όλα συνηγορούσαν σε ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων.





21 Ιουνίου 2023

Παστουρμαδόπιτα εκλεκτή


Παστουρμαδόπιτα εκλεκτή


Πίτα με την ιδιαίτερη γεύση του παστουρμά.



17 Ιουνίου 2023

Χορτοπιτάκια


Πιτάκια με πρωταγωνιστές τα χόρτα.




10 Ιουνίου 2023

Μυστικά για νοστιμότερα ψητά στα κάρβουνα


 

  • Ετοιμάζουμε μείγμα από ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά. Τοποθετούμε μέσα το κρέας ή τα αλλαντικά και τα καλύπτουμε με κρασί ή λεμόνι. Τ' αφήνουμε να μαριναριστούν για μερικές ώρες. Την ώρα, που τα ψήνουμε τα αλείφουμε μ' ένα ματσάκι δεντρολίβανο ή φασκόμηλο βυθίζοντάς το στην μαρινάδα.
  • Δεν αλατίζουμε από πριν τα κρέατα, που πρόκειται να ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί σκληραίνουν. Προσθέτουμε αλάτι μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά.
  • Όταν ψήνουμε στα κάρβουνα, το κρέας πρέπει να είναι αρκετά ψηλά από τη θράκα.
  • Δεν σκαλίζουμε τη φωτιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί η ένταση της θερμοκρασίας αλλάζει, με αποτέλεσμα το κρέας να καίγεται εξωτερικά και να μένει ωμό το εσωτερικό του.