Μαρμελάδα κυδώνι, γευστική αλλά και ωφέλιμη
Το κυδώνι, ο χρυσοκίτρινος καρπός με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου στη νοτιοδυτική Ασία, ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα μας από την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, που ο Πάρις προσέφερε στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, ως αντάλλαγμα για την αγάπη της ωραίας Ελένης.
Για το λόγο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν ως τον καρπό του έρωτα, της γονιμότητας και της ευζωίας.
Σύμφωνα με του ειδικούς τα κυδώνια αποτελούν υπερτροφή πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, περιέχουν βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Η πηκτίνη που περιέχουν βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα, όπως και στην απώλεια βάρους. Αποτελούν κατάλληλη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων.
Μαρμελάδα κυδώνι