30 Ιουνίου 2025

Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης ψητές στο φούρνο

 

Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης ψητές στο φούρνο


Πιπεριές Φλωρίνης λέμε οι κόκκινες μακριές και γλυκιές πιπεριές, που προέρχονται από την περιοχή της Φλώρινας στη Βόρεια Ελλάδα.

Το κόκκινο χρώμα τους, η υπέροχη γλυκιά γεύση τους και η γεμάτη σάρκα τους κάνουν τις πιπεριές Φλωρίνης ακαταμάχητες.

Πρόκειται για ένα χαρισματικό υλικό της καλοκαιρινής Ελληνικής κουζίνας, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που συνδυάζεται ιδανικά με πολλά άλλα υλικά και χαρίζει την ξεχωριστή γεύση του στα φαγητά μας.




29 Ιουνίου 2025

Κολοκυθάκια τηγανητά με κουρκούτι


Κολοκυθάκια τηγανητά με κουρκούτι


Τα κολοκυθάκια είναι ένα αγαπημένο λαχανικό της Ελληνικής κουζίνας, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική με πάρα πολλούς τρόπους.

Μαγειρεμένα ως κυρίως πιάτο, όπως "κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο", ως ορεκτικό, όπως "κολοκυθοκεφτέδες", ως γέμιση σε πίτες, οι γνωστές κολοκυθόπιτες αλμυρές ή γλυκιές, αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό.



27 Ιουνίου 2025

Πως να ψήσετε κρεατικά και λαχανικά σε λαδόχαρτο

 

Ψήσιμο κρεατικών και λαχανικών στο λαδόχαρτο

Ένας άλλος τρόπος για γρήγορο και υγιεινό ψήσιμο φαγητών, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ακόμη, είναι το ψήσιμο στο λαδόχαρτο.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη χρήση λιπαρών ουσιών, γεγονός που σημαίνει ελάχιστες θερμίδες.

Ας δούμε ένα ένα τα βήματα και τις τεχνικές για την ολοκλήρωση ενός επιτυχούς ψησίματος στη λαδόκολλα.



24 Ιουνίου 2025

Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Παραδοσιακή πίτα με μοσχαρίσιο κιμά και χειροποίητο φύλλο.

Ο μοσχαρίσιος κιμάς, μαγειρεμένος με τα λαχανικά, τα καρυκεύματα και τα μυρωδικά αποκτάει πολύ ωραία γεύση και υπέροχο άρωμα.



21 Ιουνίου 2025

Ανοιχτή πέστροφα ψητή στα κάρβουνα

 

Ανοιχτή πέστροφα ψητή στα κάρβουνα 


Η πέστροφα είναι ψάρι που ζει στους ποταμούς και στα κρύα, τρεχούμενα και καθαρά νερά τους.

Πρόκειται για ένα ψάρι με εκλεπτυσμένη γεύση και υψηλή διατροφική αξία, χάρη στη σημαντική ποσότητα των Ω-3 λιπαρών που περιέχει, με πολλαπλά οφέλη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
 
Ψημένη στα κάρβουνα και ραντισμένη με χυμό λεμονιού αποκτάει πολύ ξεχωριστή γεύση.



19 Ιουνίου 2025

Δροσερή σαλάτα με τόνο, λαχανικά και μαγιονέζα

 

Σαλάτα με τόνο, λαχανικά και μαγιονέζα


Μια δροσερή, καλοκαιρινή σαλάτα, γεμάτη με γεύσεις και αρώματα της εποχής.

Ο τόνος δένει με τα φρέσκα λαχανικά, εμπλουτίζεται με το πλιγούρι και αρωματίζεται με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η σάλτσα μαγιονέζας - λεμονιού ολοκληρώνει τη σαλάτα, προσθέτοντας εκλεκτές γεύσεις και αρώματα.



16 Ιουνίου 2025

Καρυδόπιτα σιροπιαστή με πλούσια κρέμα (πουτίγκα)


 Καρυδόπιτα σιροπιαστή με πλούσια κρέμα (πουτίγκα)


Όσες φορές και αν κάνεις αυτή την σιροπιαστή καρυδόπιτα με κρέμα κυριολεκτικά δεν τη χορταίνεις.

Καταπληκτικό γλυκό, που όλη η οικογένεια το λατρεύει και το ζητάει στην πρώτη ευκαιρία. 

Από κάτω σιροπιασμένη καρυδόπιτα με μυρωδάτη κανέλα και τραγανό καρύδι. 
Από πάνω πλούσια κρέμα νόστιμη και δροσερή.

Εκπληκτική συνταγή για πουτίγκα με σίγουρη επιτυχία, γραμμένη στο παλαιό τετράδιο των συνταγών μου για περισσότερα από 30 χρόνια.



14 Ιουνίου 2025

Μπαχαρικά: Ζαφορά ή σαφράν το χρυσάφι της Ελληνικής φύσης

 

Το χρυσάφι της Ελληνικής φύσης


Η ζαφορά ή σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο.

Κοστίζει 10 φορές περισσότερο από τη βανίλια και 50 φορές περισσότερο από το κάρδαμο.

Για 1 γρ. σαφράν απαιτούνται περισσότερα από 160 λουλούδια.

 Παράγεται από τα στίγματα του φυτού κρόκος, που καλλιεργείται και στη χώρα μας.



13 Ιουνίου 2025

Μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο


Μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο


Μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες, μαγειρεμένες στο φούρνο με μοσχαράκι, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας.

Ένα νόστιμο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, που θα αγαπήσουν ακόμη και αυτοί, που για κάποιους λόγους, δεν αγαπούν τις μπάμιες.




11 Ιουνίου 2025

Γαρίδες στο φούρνο με σάλτσα σκόρδου


Γαρίδες στο φούρνο με σάλτσα σκόρδου


Οι αγαπημένες και τόσο νόστιμες γαρίδες ψημένες στο φούρνο με σάλτσα σκόρδου.

 Μια συνταγή εύκολη και γρήγορη.

Το σκόρδο αναμειγνύεται με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και όλα μαζί αγκαλιάζουν τις γαρίδες σ΄ ένα υπέροχο πάντρεμα αρωμάτων και γεύσεων 




8 Ιουνίου 2025

Τυροκαυτερή με ανθότυρο και φέτα


Τυροκαυτερή με ανθότυρο και φέτα


Η τυροκαυτερή είναι ένα αγαπημένο πικάντικο ορεκτικό της Ελληνικής κουζίνας.

Τα βασικά της υλικά, κατά κύριο λόγο, είναι η φέτα, το ελαιόλαδο, το ξύδι και η καυτερή πιπεριά.

Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε ανθότυρο και στραγγιστό γιαούρτι, τόσο για να μετριάσουμε την αλμύρα της φέτας, όσο και για να δώσουμε μια πιο κρεμώδη υφή στην τυροκαυτερή.



5 Ιουνίου 2025

Τυρόπιτες σε τρίγωνα με φύλλο κρούστας


Τυρόπιτες τρίγωνα με φύλλο κρούστας


Οι τρίγωνες τυρόπιτες με φύλλο κρούστας έγιναν τραγανές και πολύ νόστιμες.

Αναμφισβήτητα οι πίτες με τυρί είναι από τις πιο αγαπημένες και περιζήτητες πίτες της Ελληνικής κουζίνας.

Η παρασκευή μιας πίτας στο σπίτι συχνά μας απωθεί, σκεπτόμενες τον κόπο ανοίγματος του φύλλου, το ενδεχόμενο της αποτυχίας και φυσικά το λέρωμα της κουζίνας.

Η χρήση φύλλου κρούστας είναι μια καλή ιδέα και λύση για τη γρήγορη παρασκευή μιας πίτας, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε πολύ κόπο και χρόνο.

Το φύλλο εύκολο στη διαχείρισή του τυλίγεται σε τριγωνικά σχήματα, εσωκλείοντας μέσα του τη νόστιμη γέμιση τυριών.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να κάνουμε στο σπίτι τυρόπιτες τρίγωνα και να τις απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο πρωινό.



3 Ιουνίου 2025

Τι να προσέχουμε, όταν αγοράζουμε και μαγειρεύουμε πουλερικά

 

Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν αγοράζουμε και μαγειρεύουμε πουλερικά


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά τη διαδικασία αγοράς και της προετοιμασίας μαγειρέματος των πουλερικών εξ αιτίας της πιθανότητας ύπαρξης σαλμονέλας.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε:


1 Ιουνίου 2025

Πατάτες γιαχνί με κοτόπουλο, ένα γρήγορο γεύμα


Πατάτες γιαχνί με κοτόπουλο


Οι πατάτες γιαχνί με κοτόπουλο είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και δεξιοτεχνία για να γίνει.

Με υλικά, που συνήθως βρίσκονται σε κάθε σπίτι, όπως πατάτες, καρότα και στήθος κοτόπουλου παρασκευάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα.