18 Μαΐου 2024

Μακαρόνια με λευκή σάλτσα μανιταριών





Υλικά

300 γρ. μανιτάρια champignons
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ράβδους
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
100 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1/3 κουταλάκι ρίγανη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα μανιτάρια, τα στεγνώνουμε καλά και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρι η σάλτσα να φτάσει στο επιθυμητό πάχος.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε ζεστάνει λίγο φυτικό έλαιο ή 2 κουταλιές βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε ζεστά με τη ζεστή επίσης σάλτσα μανιταριών.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

17 Μαΐου 2024

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι: (Μέρος 1o) Μαϊντανός-Άνηθος-Μαντζουράνα


Θεματικό αφιέρωμα : Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι

Μέρος 1ο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας μια σειρά από εκλεκτά αρωματικά φυτά για να αρωματίζουμε και να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.

Αρωματικά είναι τα φυτά, που ο βλαστός, τα φύλλα και τα άνθη τους περιέχουν ορισμένα ανόργανα άλατα και αρωματικά έλαια και συντελούν έτσι στη διατήρηση της υγείας μας, νοστιμίζουν τα φαγητά μας και σκορπούν ευωδιά.

Κατά κανόνα, τα αρωματικά φυτά είναι καλόβολα και χωρίς απαιτήσεις. Χρειάζονται αρκετό ήλιο και μια ευάερη γωνιά, όπως ένα περβάζι παραθύρου.

Ο μαϊντανός, ο μαϊντανός, ο άνηθος, η μαντζουράνα και πολλά άλλα είναι φυτά, που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε εύκολα και χωρίς πολλές φροντίδες στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας και καθημερινά να απολαμβάνουμε τη φρεσκάδα και το πλούσιο άρωμά τους.

Μαϊντανός


Πρόκειται για ετήσιο φυτό ύψους 40-60 εκ., που προέρχεται από την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Καλλιεργείται ως άρτυμα με δύο ποικιλίες, τον επίπεδο και τον σγουρό μαϊντανό.

Είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο αρωματικό φυτό. Ταιριάζει απόλυτα σε πολλές σούπες, σάλτσες, κρεατικά, ψάρια, λαδερά και σαλάτες. Επίσης είναι ιδανικός για το γαρνίρισμα των ψητών.

Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση του είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α και C, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο και χαλκό. 

Μετά από ένα βαρύ γεύμα με πολλά καρυκεύματα, λίγος φρέσκος μαϊντανός εξουδετερώνει τη μυρωδιά του στόματος και βοηθάει στη χώνευση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος σ' αυτούς που πάσχουν από αναιμία. Όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, αποκαθιστά σιγά σιγά και με φυσικό τρόπο τα αποθέματα σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό.  

Είναι ένα ανθεκτικό διετές φυτό, ιδανικό για ζαρντινιέρες παραθύρου. Μπορούμε να τον φυτέψουμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και σε βάθος 1 εκατοστού. Οι σπόροι κάνουν 8-10 εβδομάδες για να φυτρώσουν. Τον χειμώνα μπορούμε να σπείρουμε μαϊντανό μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο.

Προτιμάει τις ηλιόλουστες και δροσερές θέσεις, χώμα αφράτο με καλή αποστράγγιση και πολύ συχνό πότισμα (να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι λασπωμένο).

Άνηθος


Η έντονη γεύση του ίσως δεν ταιριάζει σε πολλά φαγητά, σε άλλα όμως αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο στοιχείο της γευστικής απόλαυσης. Ψιλοκομμένος άνηθος ταιριάζει θαυμάσια με ψάρι και με σαλάτα, όπως και με λαχανικά, που γλυκίζουν.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, ο άνηθος συνδυάζεται με τροφές, όπως αρακάς, φασόλια, φακές και φάβα, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες συμβάλλουν θετικά στην εκκένωση των εντερικών αερίων. 

Είναι ένα μονοετές αρωματικό φυτό. Τον φυτεύομε την άνοιξη, αλλά και αργότερα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τις πολύ ζεστές περιόδους. Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις και χώμα το ίδιο με τον μαϊντανό.

Μαντζουράνα


Μοιάζει με τη ρίγανη, έχει ευχάριστο άρωμα, ενώ τα ανοιχτοπράσινα φύλλα της νοστιμεύουν τα ψητά μας. Πρέπει όμως να τη μεταχειριζόμαστε σε μικρή ποσότητα, γιατί η μυρωδιά της σκεπάζει κάθε άλλη μυρωδιά.

Το αφέψημα της βοηθάει την πέψη, ηρεμεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Την φυτεύουμε την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις και όχι το κρύο. Μπορεί να μεγαλώσει και μέσα στην κουζίνα, αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος κοντά σε παράθυρο και να έχει καλό αερισμό.

Προτιμάει ένα μείγμα χώματος από φυλλόχωμα και τύρφη και τακτικό πότισμα σε μικρές ποσότητες. 

Συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση (μέρος 2ο)

16 Μαΐου 2024

Συκωτάκι μοσχαρίσιο ψητό στο σχαροτήγανο


Το συκώτι είναι τροφή με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Ειδικά αν συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, το λεμόνι, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι κ.ά. αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Επίσης τα αποξηραμένα βότανα, όπως μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη κ.ά. στα φαγητά, αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου.




Υλικά

500 γρ, συκωτάκι μοσχαρίσιο σε φέτες
1 ποτήρι γάλα
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Πλύνουμε τα συκωτάκια και τα βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με το γάλα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 με 2 ώρες στο ψυγείο.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε το γάλα.

Ετοιμάζουμε το μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, το λάδι και τη μουστάρδα. Αλείφουμε τα συκωτάκια και από τις δύο πλευρές τους.

Βάζουμε στη φωτιά το σχαροτήγανο και το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι. Ψήνουμε τα συκωτάκια και από τις δύο πλευρές.

Τα βάζουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα ραντίζουμε με λεμόνι. Τα συνοδεύουμε με βρασμένο ρύζι.

15 Μαΐου 2024

Ομελέτα με λουκάνικα και μπέικον


Όταν δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα, αναζητούμε την εύκολη και γρήγορη λύση.

Στην περίπτωση αυτή μια ομελέτα είναι η κατάλληλη απάντηση.

Μυρωδάτη και νόστιμη, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που δεν υπολείπεται σε θρεπτική αξία από άλλα.





Υλικά

5 αυγά
1/2 ποτήρι γάλα
3 λουκάνικα κοτόπουλου
3 φέτες μπέικον
1 πράσινη πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Τριμμένη γραβιέρα για το πασπάλισμα


Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σ' ένα μπολ. Τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε το μείγμα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε τεμαχισμένα τα λουκάνικα, το μπέικον και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη πιπεριά τεμαχισμένη και τη σοτάρουμε. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι σφίξουν. 

Αδειάζουμε την ομελέτα σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.


13 Μαΐου 2024

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο


Για σήμερα σας προτείνουμε φρέσκα και τρυφερά κολοκυθάκια με γέμιση κιμά και αυγολέμονο, αρωματισμένα με το διακριτικό και ευχάριστο άρωμα του δυόσμου. 

Ο δυόσμος είναι ένα πολυετές φυτό με διαπεραστική μυρωδιά.
 Γνωστός από την αρχαιότητα ακόμη έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι τον χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της οκνηρίας του στομάχου και οι Εβραίοι ως τονωτικό. 

Ο δυόσμος είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.
Τον χρησιμοποιούμε στη δυσπεψία, στους πόνους στο στομάχι και στο έντερο, στις γαστρικές μολύνσεις, στην αεροφαγία και στα φουσκώματα.





 Υλικά

500 γρ. κιμά ανάμικτο
12 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή λίγα φυλλαράκια φρέσκο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
2 αυγά
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σκληρά μέρη τους. Με τη βοήθεια ενός εργαλείου κουζίνας αφαιρούμε μέρος της εσωτερικής τους ψίχας, προκειμένου να τα γεμίσουμε. Ένα μέρος της ψίχας την αλέθουμε στο κόφτη λαχανικών, να γίνει σαν κρέμα.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και το καρότο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο, 2 ποτήρια νερό, τα αλεσμένα κολοκυθάκια και τον δυόσμο. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει το ρύζι. Λίγο πριν σκάσει ο κόκκος του ρυζιού, κλείνουμε τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τη γέμιση. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τα αλατίζουμε, τα σκεπάζουμε με νερό και το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όχι για πολύ, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα τα κολοκυθάκια.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά πολύ καλά, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, ανακατεύουμε το μείγμα και το περιχύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Ανακινούμε την κατσαρόλα, ώστε να αναμειχθεί το αυγολέμονο με τον υπόλοιπο ζωμό. 



12 Μαΐου 2024

Κουλουράκια Τήνου με χυμό πορτοκαλιού

 


Υλικά


4 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζανιού μπράντυ
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Άρωμα βανίλιας
1 κρόκο αυγού για επάλειψη


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπράντυ. Τοποθετούμε το μείγμα σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. 
Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα, που θέλουμε, τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

11 Μαΐου 2024

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού, εξαιρετικά αφράτο

 

Ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ με το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού.





Υλικά


5 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Για το γλάσο λεμονιού

Χυμό από 1 και 1/2 λεμόνι
5-6 κουταλιές ζάχαρη άχνη


Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα. 
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, το γάλα, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. 
Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε το κέικ λεμονιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν το κέικ ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός στεγνού μαχαιριού στο κέικ. Αν βγει καθαρή και στεγνή, σημαίνει ότι το κέικ είναι ψημένο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού. Ανακατεύουμε σ' ένα φλιτζάνι τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του λεμονιού.  Περιχύνουμε το γλάσο στο κέικ.
Εναλλακτικά αντί για γλάσο λεμονιού μπορούμε να πασπαλίσουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.




10 Μαΐου 2024

Γιαούρτι σπιτικό, ιδιότητες και τρόπος παρασκευής


Το γιαούρτι ήταν γνωστό και αποτελούσε βασική τροφή των ανθρώπων από τους αρχαιότατους ακόμη χρόνους. 

Πιστεύεται ότι, πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή του Ιράν. Σε γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ γίνονται συχνά αναφορές στο γιαούρτι.

Στην αρχαία Ελλάδα γνώριζαν για το γιαούρτι και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που έζησε τον 5ο π. χ. αιώνα μνημονεύει το γιαούρτι, ενώ ο Γαληνός τον 2 π.χ. αιώνα κάνει αναφορά για τη μαλακτική και καθαρτική επίδρασή του στα έντερα.




Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών. Επίσης υδατανθράκων, φωσφόρου, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμινών Α και Β.
Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και σε τόσες άλλες λειτουργίες του οργανισμού χάρη στις πολύτιμες ιδιότητές του.

Το γιαούρτι είναι η τροφή, που παράγεται από το γάλα, ύστερα από μια διαδικασία ζύμωσης, που υφίσταται.
Η παρασκευή αυτής της υπέροχης και υγιεινής τροφής είναι απλή και εύκολη και μπορούμε να την παρασκευάσουμε στο σπίτι μας με μόλις δύο υλικά.