18 Μαΐου 2024

Μακαρόνια με λευκή σάλτσα μανιταριών





Υλικά

300 γρ. μανιτάρια champignons
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ράβδους
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
100 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1/3 κουταλάκι ρίγανη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα μανιτάρια, τα στεγνώνουμε καλά και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σ' ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρι η σάλτσα να φτάσει στο επιθυμητό πάχος.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε ζεστάνει λίγο φυτικό έλαιο ή 2 κουταλιές βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε ζεστά με τη ζεστή επίσης σάλτσα μανιταριών.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

17 Μαΐου 2024

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι: (Μέρος 1o) Μαϊντανός-Άνηθος-Μαντζουράνα


Θεματικό αφιέρωμα : Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι

Μέρος 1ο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας μια σειρά από εκλεκτά αρωματικά φυτά για να αρωματίζουμε και να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.

Αρωματικά είναι τα φυτά, που ο βλαστός, τα φύλλα και τα άνθη τους περιέχουν ορισμένα ανόργανα άλατα και αρωματικά έλαια και συντελούν έτσι στη διατήρηση της υγείας μας, νοστιμίζουν τα φαγητά μας και σκορπούν ευωδιά.

Κατά κανόνα, τα αρωματικά φυτά είναι καλόβολα και χωρίς απαιτήσεις. Χρειάζονται αρκετό ήλιο και μια ευάερη γωνιά, όπως ένα περβάζι παραθύρου.

Ο μαϊντανός, ο μαϊντανός, ο άνηθος, η μαντζουράνα και πολλά άλλα είναι φυτά, που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε εύκολα και χωρίς πολλές φροντίδες στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας και καθημερινά να απολαμβάνουμε τη φρεσκάδα και το πλούσιο άρωμά τους.

Μαϊντανός


Πρόκειται για ετήσιο φυτό ύψους 40-60 εκ., που προέρχεται από την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Καλλιεργείται ως άρτυμα με δύο ποικιλίες, τον επίπεδο και τον σγουρό μαϊντανό.

Είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο αρωματικό φυτό. Ταιριάζει απόλυτα σε πολλές σούπες, σάλτσες, κρεατικά, ψάρια, λαδερά και σαλάτες. Επίσης είναι ιδανικός για το γαρνίρισμα των ψητών.

Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση του είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α και C, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο και χαλκό. 

Μετά από ένα βαρύ γεύμα με πολλά καρυκεύματα, λίγος φρέσκος μαϊντανός εξουδετερώνει τη μυρωδιά του στόματος και βοηθάει στη χώνευση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος σ' αυτούς που πάσχουν από αναιμία. Όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, αποκαθιστά σιγά σιγά και με φυσικό τρόπο τα αποθέματα σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό.  

Είναι ένα ανθεκτικό διετές φυτό, ιδανικό για ζαρντινιέρες παραθύρου. Μπορούμε να τον φυτέψουμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και σε βάθος 1 εκατοστού. Οι σπόροι κάνουν 8-10 εβδομάδες για να φυτρώσουν. Τον χειμώνα μπορούμε να σπείρουμε μαϊντανό μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο.

Προτιμάει τις ηλιόλουστες και δροσερές θέσεις, χώμα αφράτο με καλή αποστράγγιση και πολύ συχνό πότισμα (να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι λασπωμένο).

Άνηθος


Η έντονη γεύση του ίσως δεν ταιριάζει σε πολλά φαγητά, σε άλλα όμως αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο στοιχείο της γευστικής απόλαυσης. Ψιλοκομμένος άνηθος ταιριάζει θαυμάσια με ψάρι και με σαλάτα, όπως και με λαχανικά, που γλυκίζουν.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, ο άνηθος συνδυάζεται με τροφές, όπως αρακάς, φασόλια, φακές και φάβα, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες συμβάλλουν θετικά στην εκκένωση των εντερικών αερίων. 

Είναι ένα μονοετές αρωματικό φυτό. Τον φυτεύομε την άνοιξη, αλλά και αργότερα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τις πολύ ζεστές περιόδους. Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις και χώμα το ίδιο με τον μαϊντανό.

Μαντζουράνα


Μοιάζει με τη ρίγανη, έχει ευχάριστο άρωμα, ενώ τα ανοιχτοπράσινα φύλλα της νοστιμεύουν τα ψητά μας. Πρέπει όμως να τη μεταχειριζόμαστε σε μικρή ποσότητα, γιατί η μυρωδιά της σκεπάζει κάθε άλλη μυρωδιά.

Το αφέψημα της βοηθάει την πέψη, ηρεμεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Την φυτεύουμε την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις και όχι το κρύο. Μπορεί να μεγαλώσει και μέσα στην κουζίνα, αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος κοντά σε παράθυρο και να έχει καλό αερισμό.

Προτιμάει ένα μείγμα χώματος από φυλλόχωμα και τύρφη και τακτικό πότισμα σε μικρές ποσότητες. 

Συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση (μέρος 2ο)

16 Μαΐου 2024

Συκωτάκι μοσχαρίσιο ψητό στο σχαροτήγανο


Το συκώτι είναι τροφή με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Ειδικά αν συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, το λεμόνι, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι κ.ά. αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Επίσης τα αποξηραμένα βότανα, όπως μαϊντανός, δυόσμος, ρίγανη κ.ά. στα φαγητά, αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου.




Υλικά

500 γρ, συκωτάκι μοσχαρίσιο σε φέτες
1 ποτήρι γάλα
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Πλύνουμε τα συκωτάκια και τα βάζουμε σε μπολ. Τα σκεπάζουμε με το γάλα και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 με 2 ώρες στο ψυγείο.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε το γάλα.

Ετοιμάζουμε το μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, το λάδι και τη μουστάρδα. Αλείφουμε τα συκωτάκια και από τις δύο πλευρές τους.

Βάζουμε στη φωτιά το σχαροτήγανο και το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι. Ψήνουμε τα συκωτάκια και από τις δύο πλευρές.

Τα βάζουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα ραντίζουμε με λεμόνι. Τα συνοδεύουμε με βρασμένο ρύζι.

15 Μαΐου 2024

Ομελέτα με λουκάνικα και μπέικον


Όταν δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα, αναζητούμε την εύκολη και γρήγορη λύση.

Στην περίπτωση αυτή μια ομελέτα είναι η κατάλληλη απάντηση.

Μυρωδάτη και νόστιμη, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που δεν υπολείπεται σε θρεπτική αξία από άλλα.





Υλικά

5 αυγά
1/2 ποτήρι γάλα
3 λουκάνικα κοτόπουλου
3 φέτες μπέικον
1 πράσινη πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Τριμμένη γραβιέρα για το πασπάλισμα


Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε σ' ένα μπολ. Τα χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε το μείγμα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε τεμαχισμένα τα λουκάνικα, το μπέικον και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη πιπεριά τεμαχισμένη και τη σοτάρουμε. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι σφίξουν. 

Αδειάζουμε την ομελέτα σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.


13 Μαΐου 2024

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο


Για σήμερα σας προτείνουμε φρέσκα και τρυφερά κολοκυθάκια με γέμιση κιμά και αυγολέμονο, αρωματισμένα με το διακριτικό και ευχάριστο άρωμα του δυόσμου. 

Ο δυόσμος είναι ένα πολυετές φυτό με διαπεραστική μυρωδιά.
 Γνωστός από την αρχαιότητα ακόμη έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι τον χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της οκνηρίας του στομάχου και οι Εβραίοι ως τονωτικό. 

Ο δυόσμος είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.
Τον χρησιμοποιούμε στη δυσπεψία, στους πόνους στο στομάχι και στο έντερο, στις γαστρικές μολύνσεις, στην αεροφαγία και στα φουσκώματα.





 Υλικά

500 γρ. κιμά ανάμικτο
12 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή λίγα φυλλαράκια φρέσκο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
2 αυγά
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σκληρά μέρη τους. Με τη βοήθεια ενός εργαλείου κουζίνας αφαιρούμε μέρος της εσωτερικής τους ψίχας, προκειμένου να τα γεμίσουμε. Ένα μέρος της ψίχας την αλέθουμε στο κόφτη λαχανικών, να γίνει σαν κρέμα.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και το καρότο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο, 2 ποτήρια νερό, τα αλεσμένα κολοκυθάκια και τον δυόσμο. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει το ρύζι. Λίγο πριν σκάσει ο κόκκος του ρυζιού, κλείνουμε τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τη γέμιση. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τα αλατίζουμε, τα σκεπάζουμε με νερό και το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όχι για πολύ, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα τα κολοκυθάκια.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά πολύ καλά, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, ανακατεύουμε το μείγμα και το περιχύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Ανακινούμε την κατσαρόλα, ώστε να αναμειχθεί το αυγολέμονο με τον υπόλοιπο ζωμό. 



12 Μαΐου 2024

Κουλουράκια Τήνου με χυμό πορτοκαλιού

 


Υλικά


4 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζανιού μπράντυ
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Άρωμα βανίλιας
1 κρόκο αυγού για επάλειψη


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπράντυ. Τοποθετούμε το μείγμα σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. 
Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα, που θέλουμε, τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

11 Μαΐου 2024

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού, εξαιρετικά αφράτο

 

Ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ με το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού.





Υλικά


5 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Για το γλάσο λεμονιού

Χυμό από 1 και 1/2 λεμόνι
5-6 κουταλιές ζάχαρη άχνη


Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα. 
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, το γάλα, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. 
Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε το κέικ λεμονιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν το κέικ ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός στεγνού μαχαιριού στο κέικ. Αν βγει καθαρή και στεγνή, σημαίνει ότι το κέικ είναι ψημένο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού. Ανακατεύουμε σ' ένα φλιτζάνι τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του λεμονιού.  Περιχύνουμε το γλάσο στο κέικ.
Εναλλακτικά αντί για γλάσο λεμονιού μπορούμε να πασπαλίσουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.




10 Μαΐου 2024

Γιαούρτι σπιτικό, ιδιότητες και τρόπος παρασκευής


Το γιαούρτι ήταν γνωστό και αποτελούσε βασική τροφή των ανθρώπων από τους αρχαιότατους ακόμη χρόνους. 

Πιστεύεται ότι, πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή του Ιράν. Σε γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ γίνονται συχνά αναφορές στο γιαούρτι.

Στην αρχαία Ελλάδα γνώριζαν για το γιαούρτι και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που έζησε τον 5ο π. χ. αιώνα μνημονεύει το γιαούρτι, ενώ ο Γαληνός τον 2 π.χ. αιώνα κάνει αναφορά για τη μαλακτική και καθαρτική επίδρασή του στα έντερα.




Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών. Επίσης υδατανθράκων, φωσφόρου, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμινών Α και Β.
Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και σε τόσες άλλες λειτουργίες του οργανισμού χάρη στις πολύτιμες ιδιότητές του.

Το γιαούρτι είναι η τροφή, που παράγεται από το γάλα, ύστερα από μια διαδικασία ζύμωσης, που υφίσταται.
Η παρασκευή αυτής της υπέροχης και υγιεινής τροφής είναι απλή και εύκολη και μπορούμε να την παρασκευάσουμε στο σπίτι μας με μόλις δύο υλικά.

9 Μαΐου 2024

Οι τροφές της ευτυχίας-Ποιες τροφές φτιάχνουν τη διάθεση

 





Σύμφωνα με βιοχημικές έρευνες τα αυγά, η μαγιά της μπύρας, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι τροφές, που φτιάχνουν τη διάθεση, γιατί περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών.


Οι ουσίες αυτές, όπως η σεροτονίνη και η ακετυλχολίνη, είναι χημικοί "αγγελιοφόροι" που επιτρέπουν τη μετάδοση των πληροφοριών στα νευρικά κύτταρα, ρυθμίζοντας σκέψεις, συγκινήσεις και διάθεση.


8 Μαΐου 2024

Τούρτα με mousse σοκολάτας

Τούρτες οι αγαπημένες.

Γιατί την κάθε επέτειο της ζωής μας επιλέγουμε να τη γιορτάσουμε με τούρτα; 
Τούρτα στη γαμήλια τελετή, τούρτα στην επέτειο γάμου, τούρτα στα γενέθλια και όχι μόνο.

Δεν έχω απάντηση, αλλά υποθέτω. 
Μήπως επειδή είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφες και πλούσιες σε υλικά με αμέτρητες παραλλαγές γεύσεων και εμφανίσεων; 
Μήπως γιατί είναι τόσο αφράτες και δελεαστικές;
Μήπως γιατί τις λατρεύουν γευστικά οι περισσότεροι;





Υλικά

Για το παντεσπάνι

1 φλιτζάνι αλεύρι, που φουσκώνει 
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 
Για το σιρόπι

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού νερό
20 ml κονιάκ

Για τη mousse σοκολάτας

100 γρ. μίγμα σε σκόνη mousse σοκολάτας
130 ml κρύο γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος

Για την κρέμα σαντιγί

100 γρ. μείγμα σε σκόνη για κρέμα σαντιγί
180 γρ. κρύο γάλα

Για τη διακόσμηση

Κερασάκι γλυκό κουταλιού
Σύκο γλυκό κουταλιού

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και γίνουν αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ελαφρά και κάνοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο. ή σε τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε, αν το παντεσπάνι ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί, πριν το ξεφορμάρουμε. 
Όταν κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο ισοπαχείς δίσκους. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας μαζί όλα τα υλικά για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε τους δίσκους ελαφρά, ρίχνοντας το σιρόπι με ένα κουτάλι.

Ετοιμάζουμε τη mousse σοκολάτας
Αδειάζουμε τη σκόνη mousse σοκολάτας στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί πηχτή κρέμα.

Ετοιμάζουμε τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το γάλα με το μείγμα για κρέμα σαντιγί πολύ καλά, μέχρι να διογκωθεί και να στέκεται.

Συναρμολόγηση και διακόσμηση τούρτας
Σε πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Απλώνουμε από πάνω ισομερώς τη mousse σοκολάτας, κρατώντας ένα μέρος για τη διακόσμηση της επιφάνειας και της πλαϊνής πλευράς της τούρτας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο από το παντεσπάνι. Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Διακοσμούμε με την υπόλοιπη mousse σοκολάτας, τα κερασάκια και το σύκο γλυκό κομμένο σε φέτες.




7 Μαΐου 2024

Πατατοσαλάτα με λαχανικά και σαλάμι αέρος

 

Ένας ισορροπημένος συνδυασμός, που οδηγεί σ' ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πλήρες, θρεπτικό και υγιεινό γεύμα χωρίς πολλές θερμίδες.






Υλικά

5 μέτριες πατάτες
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 μαρούλι σγουρό
200 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας
5-6 φέτες σαλάμι αέρος
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξύδι
Αλάτι


Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις βράζουμε με λίγο αλάτι. Όταν βράσουν, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε στη σαλατιέρα.

Κόβουμε το μαρούλι, τεμαχίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στις πατάτες. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και το σαλάμι αέρος, τεμαχισμένο. Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Καλή σας όρεξη.




6 Μαΐου 2024

Ζαμπονοκασεροπιτάκια με εξαιρετική αφράτη ζύμη


Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα διάφορα πιτάκια.

Με αφράτη, μαλακή ζύμη, που δεν σκορπάει και με γέμιση της επιλογής μας, τυρί φέτα, ζαμπόν, μοτσαρέλλα, σπανάκι, κοτόπουλο, κιμά και τόσες άλλες λαχταριστές γεύσεις, είναι πάντα καλοδεχούμενα για ένα γρήγορο πρωινό στο χέρι, ένα κολατσό στο χώρο της εργασίας, στο σχολικό διάλειμμα, στην εκδρομή, στο ταξίδι. 





Υλικά

Για τη ζύμη

25 γρ. φρέσκια μαγιά ή 11 γρ. ξερή  
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
250 ml γάλα
7 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι
1 κρόκο αυγού για την επικάλυψη

Για τη γέμιση

180 γρ. ζαμπόν, τεμαχισμένο σε μικρούς κύβους
150 γρ. κασέρι, τριμμένο



Σ' ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαφρά ζεστό γάλα. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ηλιέλαιο, το αυγό και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμη λίγο αλεύρι).
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια (τραπέζι π.χ.) με αλεύρι και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Τη μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του αυγού. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό δίσκο, τοποθετούμε στο κέντρο τη γέμιση ( 1 κουταλάκι ζαμπόν, 1 κουταλάκι κασέρι ) και το κλείνουμε από τρία σημεία, δίνοντάς του τριγωνικό σχήμα. 

Τοποθετούμε τα ζαμπονοκασεροπιτάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα με την πλευρά του κλεισίματος από κάτω. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, που έχουμε αραιώσει με ένα κουταλάκι νερό και στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. 





Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Τα σύκα, οι καρποί της συκιάς, καλλιεργούνται στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο γενικότερα, από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα μάλιστα το σύκο αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό προϊόν, το οποίο επέδιδε σημαντικά κέρδη.

Στη ζαχαροπλαστική το σύκο κατέχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους είτε ως γλυκό κουταλιού, είτε ως γαρνιτούρα σε πολλές γλυκιές παρασκευές.

Το γλυκό κουταλιού σύκο, γνωστό και ως συκαλάκι, αποτελεί μέρος της παράδοσής μας. 




4 Μαΐου 2024

Κωκ ταψιού με ζύμη σαβουαγιάρ


Κωκ ταψιού, ένα εξαιρετικό γλυκό, για όλα τα γούστα.

 Πολύ αφράτο, χάρι στη ζύμη σαβουαγιάρ και αρκετά ελαφρύ, χωρίς να σε λιγώνει. 

Πολύ καλή συνταγή και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε. 




2 Μαΐου 2024

Γαρίδες ψητές στο φούρνο με μαρινάτα σκόρδου


Γαρίδες ψητές στον φούρνο με μαρινάτα σκόρδου, λεμονιού και μπαχαρικών.

Εξαιρετικά νόστιμες, τρυφερές και παράλληλα πολύ υγιεινές, καθώς αποφεύγονται τα τηγάνια και τα καμένα λάδια. 

Είτε ως ορεκτικό, είτε ως κύριο πιάτο, συνοδευόμενες από πουρέ πατάτας, ρύζι ή ότι άλλο επιθυμούμε, είναι μοναδικές.




1 Μαΐου 2024

Τσουρέκι πολίτικο, εξαιρετικά αφράτο


Πάσχα και φέτος και η παράδοση για τα πασχαλινά τσουρέκια πρέπει να τηρείται και να μεταδίδεται στους νεότερους.

Μια ιδιαίτερη διαδικασία, όχι γιατί είναι δύσκολη, αντίθετα θα έλεγα, αλλά γιατί είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός συμβολισμός και ένα πολύ ισχυρό στοιχείο της Ελληνικής παράδοσης, ιδίως τις ημέρες του Πάσχα.



30 Απριλίου 2024

Μύδια στον ατμό με ντρέσινγκ λαδολέμονου






Σπανακόρυζο, νόστιμο και υγιεινό


Το σπανάκι νόστιμο, αλλά κυρίως πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα.

Είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος της καλής μας υγείας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
 Περιέχει σε πολύ σημαντικό βαθμό βιταμίνες Α, Κ, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο κ.α.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι:
Μερικές σταγόνες λεμονιού στο πιάτο μας θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό μας του σιδήρου, που περιέχει το σπανάκι.

Καλό είναι στη διατροφή μας να μη συνδυάζουμε το σπανάκι με γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού το οξαλικό οξύ, που περιέχει το σπανάκι, αν ενωθεί με το ασβέστιο, το καταστρέφει. 



29 Απριλίου 2024

Σουπιές με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας



Οι μαλακές, τρυφερές σουπιές συνδυάζονται ιδανικά με τις σάλτσες ντομάτας, τα λαχανικά, τις πικάντικες γεύσεις των μπαχαρικών και τα μεθυστικά αρώματα των μυρωδικών.

Ένα νηστίσιμο πιάτο, που δεν στερεί και δεν στερείται από πλούσιες γεύσεις και αρώματα.




Ρεβίθια νόστιμα και υγιεινά

Με καταγωγή από την Ασία τα ρεβίθια καλλιεργούνται σε αρκετές χώρες της Ασίας, της νότιας Ευρώπης και της κεντρικής Αμερικής. 

Γνωστά στη χώρα μας από την αρχαιότητα ακόμη, ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και έχουν πολύ σημαντική θρεπτική αξία για την υγεία μας.
Είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο,  ψευδάργυρο, καθώς και ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  και βιταμίνη Κ.





Γαρίδες μαρινάτες ψητές στη γκριλιέρα (σχαροτήγανο)

 



Φάβα με σκόρδο και κόκκινη πιπεριά

 



Ζυμαρικά με γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας


Οι γαρίδες είναι λατρεμένες και με όποιον τρόπο και αν μαγειρευτούν, είναι καλοδεχούμενες. 

Πόσο περισσότερο όμως, όταν δένουν με μια εξαιρετικά γευστική σάλτσα ντομάτας εμπλουτισμένη με μπαχαρικά και αρωματικά.





Μοσχοί με πορτοκάλι και δάφνη

Μοσχός ή μοσχοχτάποδο είναι ένα είδος χταποδιού της οικογένειας των χταποδίδων.

Τα λέμε και μικρά χταπόδια, αλλά δεν είναι. Σαφώς όμως ανήκουν στην ίδια οικογένεια. 

Οι πιο σημαντικές διαφορές τους από τα περισσότερο γνωστά μας χταπόδια είναι ότι, τα πλοκάμια τους έχουν μόνο μία σειρά από βεντούζες σε αντίθεση με τα χταπόδια, που έχουν δύο, το δε μέγεθός τους είναι αρκετά μικρότερο από αυτό των χταποδιών.

Το σίγουρο είναι ότι, δεν υπολείπονται σε νοστιμιά.

Μαγειρεύονται με με πάρα πολλούς τρόπους και καταναλώνονται είτε ως ορεκτικό, είτε ως κύριο γεύμα, συνοδευόμενο συνήθως από ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ πατάτας κ.ά.




Χταπόδι στη λαδόκολλα ψητό στον φούρνο


Ένας μεζές απίστευτος.

Τα χταπόδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θαλασσινά.
Καταναλώνονται είτε σαν μεζές συνοδευόμενος από τσιπουράκι, είτε ως κυρίως πιάτο σε πάρα πολλούς γευστικούς συνδυασμούς.

Θεωρείται τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, υψηλής διατροφικής αξίας και με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, που αξίζει να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.





26 Απριλίου 2024

Λεμονάδα σπιτική, ένας υπέροχος φυσικός χυμός

Όλοι γνωρίζουμε για τις πολλαπλές και πολύτιμες ιδιότητες των λεμονιών και για το πόσο αυτές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμό μας.

 Να λοιπόν ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος να κάνουμε στο σπίτι μια πολύ γευστική, δροσερή και κυρίως υγιεινή λεμονάδα από φρέσκα λεμόνια.

 Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον φυσικό χυμό λεμονάδας στο ψυγείο μας σε γυάλινο μπουκάλι και να τον απολαμβάνουμε για αρκετό διάστημα.



22 Απριλίου 2024

Κοτόπουλο τηγανιτό, Κουβανέζικη συνταγή

 

Μια συνταγή που έρχεται από την Κούβα, το νησί που θεωρείται παράδεισος γεύσεων.

Οι διάφορες επιρροές από τις ισπανικές και αφρικάνικες γεύσεις αποτυπώνουν και συνθέτουν την ταυτότητα της κουβανέζικης κουζίνας, η οποία χαρακτηρίζεται πικάντικη μεν, αλλά όχι καυτερή.

Η πρότασή μας για σήμερα αφορά  "κοτόπουλο τηγανιτό", μαγειρεμένο όχι με τον συνήθη τρόπο, αλλά κάπως διαφορετικά, έτσι όπως μια κουβανέζικη συνταγή, που ανακάλυψα σε παλιά ξεχασμένα περιοδικά, μας το περιγράφει.

Το κοτόπουλο έγινε εξαιρετικά αφράτο, ζουμερό και πεντανόστιμο.



21 Απριλίου 2024

Κορμός με γλάσο σοκολάτας και τριμμένη καρύδα


Αν θέλετε ένα ελαφρύ γλυκό, σκέτη απόλαυση, που δεν θα σας λιγώσει, ούτε θα σας πέσει βαρύ στο στομάχι, η απάντηση είναι εδώ.

Κάντε έναν κορμό, νόστιμο και απολαυστικό, που επί πλέον δεν θέλει πολλά υλικά, δεν θέλει πολύ χρόνο και κόπο, αλλά και ούτε φούρνο.