13 Ιουνίου 2025

Μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο


Μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο


Μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες, μαγειρεμένες στο φούρνο με μοσχαράκι, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας.

Ένα νόστιμο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, που θα αγαπήσουν ακόμη και αυτοί, που για κάποιους λόγους, δεν αγαπούν τις μπάμιες.





Μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο

Υλικά

Για το μοσχαράκι με σάλτσα ντομάτας
700 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξηρό
2 σκελίδες σκόρδο
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
4 ώριμες ντομάτες 
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Για τις μπάμιες
1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
1 πιπεριά κόκκινη
2 μέτρια καρότα
2 μεγάλες πατάτες
2 κουταλιές μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το μοσχαράκι και τη σάλτσα:

Πλύνουμε το κρέας, το στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχαράκι καλά από όλες τις πλευρές του.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντάς τον συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και ζεστό νερό, ίσα να σκεπάσει το κρέας.

Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.

Ετοιμάζουμε τις μπάμιες και τα υπόλοιπα λαχανικά:

Ξεπαγώνουμε τις μπάμιες μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνα να στεγνώσουν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. 

Προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζουμε τις μπάμιες, ώστε να μην βγάλουν βλέννα.

Βάζουμε τις μπάμιες στο ταψί.

Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις πατάτες, την πιπεριά, τα καρότα, τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο ταψί επίσης.

Αδειάζουμε στο ταψί το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το κοκκινιστό κρέας, αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά.

Ελέγχουμε την ποσότητα του αλατιού και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται. 

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Σημείωση

Αν οι μπάμιες είναι φρέσκιες, καθαρίζουμε το κεφαλάκι τους, σχηματίζοντας κώνο.
 
Τις πλύνουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ταψί.
 
Τις πασπαλίζουμε με ξύδι και τις βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα.



Σερβίρουμε το "μοσχαράκι με μπάμιες στο φούρνο" ζεστό και το συνοδεύουμε με τυροκαυτερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: