13 Μαΐου 2024

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο


Για σήμερα σας προτείνουμε φρέσκα και τρυφερά κολοκυθάκια με γέμιση κιμά και αυγολέμονο, αρωματισμένα με το διακριτικό και ευχάριστο άρωμα του δυόσμου. 

Ο δυόσμος είναι ένα πολυετές φυτό με διαπεραστική μυρωδιά.
 Γνωστός από την αρχαιότητα ακόμη έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι τον χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της οκνηρίας του στομάχου και οι Εβραίοι ως τονωτικό. 

Ο δυόσμος είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του πεπτικού συστήματος.
Τον χρησιμοποιούμε στη δυσπεψία, στους πόνους στο στομάχι και στο έντερο, στις γαστρικές μολύνσεις, στην αεροφαγία και στα φουσκώματα.





 Υλικά

500 γρ. κιμά ανάμικτο
12 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή λίγα φυλλαράκια φρέσκο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
2 αυγά
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σκληρά μέρη τους. Με τη βοήθεια ενός εργαλείου κουζίνας αφαιρούμε μέρος της εσωτερικής τους ψίχας, προκειμένου να τα γεμίσουμε. Ένα μέρος της ψίχας την αλέθουμε στο κόφτη λαχανικών, να γίνει σαν κρέμα.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και το καρότο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο, 2 ποτήρια νερό, τα αλεσμένα κολοκυθάκια και τον δυόσμο. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει το ρύζι. Λίγο πριν σκάσει ο κόκκος του ρυζιού, κλείνουμε τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με τη γέμιση. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τα αλατίζουμε, τα σκεπάζουμε με νερό και το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όχι για πολύ, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα τα κολοκυθάκια.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά πολύ καλά, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, ανακατεύουμε το μείγμα και το περιχύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Ανακινούμε την κατσαρόλα, ώστε να αναμειχθεί το αυγολέμονο με τον υπόλοιπο ζωμό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: