29 Μαΐου 2025

Ζωμός κοτόπουλου, βάση για πολλά φαγητά

 

Ζωμός κοτόπουλου


Ο ζωμός από κοτόπουλο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολλά φαγητά και σάλτσες και να προσθέσει σ' αυτά εξαιρετική νοστιμιά.

Για να τον ετοιμάσουμε στο σπίτι θα χρειαστούμε κοτόπουλο με λίγα λίπη, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά.



Ζωμός κοτόπουλου, βάση για πολλά φαγητά

Υλικά

1 κοτόπουλο άπαχο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 καρότα
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο (προαιρετικό)
Μερικά κλαδάκια σέλινου
2 φύλλα δάφνης αποξηραμένα
5-6 κόκκους πιπέρι
Αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, θυμάρι)
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο, απομακρύνουμε τα περιττά λίπη, εντόσθια και πέτσες και το πλύνουμε πολύ καλά.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό σε ποσότητα, που να το σκεπάζει πλήρως.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφαιρούμε του αφρούς, που θα βγάλει το κοτόπουλο και  χαμηλώνουμε τη φωτιά. 

Τεμαχίζουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε ακόμη το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης το αλάτι, το πιπέρι, τους κόκκους πιπεριού και τα αποξηραμένα βότανα.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 και 1/2 ώρα περίπου.

Αφαιρούμε το βρασμένο κοτόπουλο, τα λαχανικά, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού ή σουρώσουμε τον ζωμό.

Αποθηκεύουμε τον ζωμό στο ψυγείο για μικρό χρονικό διάστημα ή τον καταψύχουμε για να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.



Σημειώσεις:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα λαχανικά, όπως κολοκυθάκι, πιπεριές κ.ά., ή περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά, σύμφωνα με τις επιλογές μας.

Μπορούμε επίσης να αλέσουμε τα λαχανικά και να τα ενσωματώσουμε στο ζωμό.

Το κρεμμύδι και το καρότο δίνουν πλούσιο πορτοκαλί χρώμα στον ζωμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: