30 Μαΐου 2025

Σάμαλι, σιροπιαστό γλυκό με γιαούρτι και σιμιγδάλι



Σάμαλι, το σιροπιαστό γλυκό της Μέσης Ανατολής


Η ιστορία του πολύ παλαιά, ξεκινάει από τα βάθη του χρόνου και μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή, κατακτάει τους ουρανίσκους των Ελλήνων και γίνεται ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του τόπου μας.

Ακόμη στα αυτιά πολλών ακούγεται η φράση "πασατέμπος, σάμαλι, κωκ" του μικροπωλητή, που διαλαλούσε τα προς πώληση προϊόντα του στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας. 

Μια γλυκιά, σιροπιαστή απόλαυση, με θεσπέσιες γεύσεις, που αγαπούν οι παλαιότεροι και αξίζει να γνωρίζουν οι νεότεροι.


 

Σάμαλι, το σιροπιαστό γλυκό με γιαούρτι και σιμιγδάλι


Υλικά

500 γρ. σιμιγδάλι
500 γρ. γιαούρτι
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
2 κουταλιές σόδα
2 κουταλιές βούτυρο
Αμύγδαλα ολόκληρα αποφλοιωμένα

Για το σιρόπι

700 γρ, ζάχαρη
700 γρ. νερό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το νερό, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε τμηματικά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας να ενοποιηθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Αφήνουμε να σταθεί για 2-3 ώρες περίπου, ώστε το σιμιγδάλι να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει.

Στη συνέχεια χαράζουμε ελαφρά το γλυκό σε κομμάτια και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα ολόκληρο αμύγδαλο αποφλοιωμένο.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.

Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε, ρίχνοντας το σιρόπι ζεστό κουταλιά κουταλιά.

Το αφήνουμε να μείνει και να τραβήξει καλά το σιρόπι.

Το σερβίρουμε την επόμενη μέρα.




Άλλες συνταγές με σιροπιαστά γλυκά:







Δεν υπάρχουν σχόλια: