Θεματική ενότητα "Μανιτάρια"
Ιδιότητες - Διατροφή - Διαχείριση στη μαγειρική
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή πολύ φτωχή σε θερμίδες αλλά με πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά αρκεί να μαγειρεύονται σωστά.
Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε στις ιδιότητές τους, τη διατροφική τους αξία και στον τρόπο, που πρέπει να τα διαχειριστούμε στη μαγειρική, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
Ιδιότητες -Διατροφή
Τα μανιτάρια επειδή δεν έχουν χλωροφύλλη διστάζουμε να τα κατατάξουμε στα λαχανικά. Ωστόσο είναι λαχανικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Περιέχουν μεγάλη αναλογία πρωτεϊνών, δηλαδή είναι το ίδιο θρεπτικά με το κρέας, χωρίς το μειονέκτημα των λιπαρών και της χοληστερίνης. Φυσικά οι αναλογίες είναι διαφορετικές.
Τα 100 γρ. κρέας έχουν 20 γρ. πρωτεΐνες, η πράσινη σαλάτα 1,5 γρ., ενώ ίση ποσότητα μανιταριών δίνει 5 γρ.
Οι θερμίδες ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνονται από 11 μέχρι 22 ανά 100 γρ.
Τα μανιτάρια στη σχάρα έχουν τις λιγότερες θερμίδες.
Τα ωμά με πιπέρι και λεμόνι είναι πολύ ελαφρά. Όμως μια κουταλιά ελαιόλαδο ανεβάζει αμέσως τις θερμίδες στις 100.
Στα αποξηραμένα μειώνεται η ποσότητα του νερού, αλλά αυξάνεται η ποσότητα των πρωτεϊνών, η οποία φτάνει στα 12 γρ. ανά 100 γρ. μανιταριών και οι θερμίδες αντίστοιχα ανεβαίνουν.
Διαχείριση στη μαγειρική
Αν κάποιος θέλει να εκμεταλλευτεί τη μικρή ποσότητα θερμίδων των μανιταριών, πρέπει να αποφεύγει τα βαριά αρτύματα και τις δύσπεπτες συνταγές, όπως τηγανητά, ομελέτα, με αρκετό λάδι ή βούτυρο.
Καλύτερα να τα καταναλώνουμε ωμά, ψητά ή μαγειρεμένα, προσθέτοντας ελάχιστο ωμό λάδι στο τέλος.
Για να είναι τα μανιτάρια εύπεπτα εξαρτάται από τον τρόπο, που θα τα μαγειρέψουμε.
Όσο πιο λιπαρές είναι οι συνταγές μας, τόσο πιο δύσπεπτες είναι.
Επίσης δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στις ποσότητες των μανιταριών, γιατί είναι τροφές, που απαιτούν από το στομάχι έντονη επεξεργασία.
Γενικά τα μανιτάρια χρειάζονται λίγο ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
Όταν τα αγοράζουμε πρέπει να προσέχουμε να είναι γερά και να έχουν ευχάριστη μυρωδιά.
Το πάνω μέρος των μανιταριών, το καπελάκι, πρέπει να είναι λείο και όχι ξεφλουδισμένο ή λερωμένο.
Ο μίσχος τους συμπαγής και ακέραιος.
Το ιδανικό είναι να τα μαγειρεύουμε αμέσως μετά τη συλλογή τους. Σε διαφορετική περίπτωση τα βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε χαρτί.
Συνταγές με μανιτάρια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου