18 Μαΐου 2025

Συλλογή και αποξήρανση αρωματικών φυτών

 

Συλλογή και αποξήρανση αρωματικών φυτών


Σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφερθήκαμε στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη βεράντα μας μέσα σε γλάστρες ή στον κήπο μας, εφόσον διαθέτουμε.

Σήμερα θα αναφερθούμε στη συλλογή και την αποξήρανση των αρωματικών φυτών, προκειμένου να τα διατηρήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.



Η ρίγανη, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η μέντα, η μαντζουράνα, ο μαϊντανός, το θυμάρι είναι μόνο μερικά από τα πολλά αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να αρωματίσουμε και να προσθέσουμε υπέροχη γεύση στα φαγητά, τα γλυκά, τα ροφήματα, τα επιδόρπια κ. ά.

Ποια εποχή και πως συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά

Η κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή των αρωματικών φυτών είναι αυτή της ανθοφορίας τους. Είναι η περίοδος, που τα φυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Είναι προτιμότερο να τα μαζεύουμε τις ηλιόλουστες μέρες, ώστε να μην έχουν υγρασία και τις πρωινές κυρίως ώρες.

Το μάζεμά τους πρέπει να γίνεται με προσοχή με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι, ώστε να μην τραυματιστεί το φυτό. Τα κομμένα κλαδιά τοποθετούνται και μεταφέρονται σε τελάρο και όχι σε σακούλα ή τσουβάλι για να εξασφαλίσουμε τον καλό αερισμό τους.



Αποξήρανση αρωματικών φυτών

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την αποξήρανσή τους είναι στον αέρα. 

Κάνουμε μικρά ματσάκια με τα κλωναράκια τους, τα δένουμε χαλαρά με νήμα και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό μέρος και καλά αεριζόμενο. 

Αποφεύγουμε την έκθεσή τους στον ήλιο, γιατί το άμεσο ηλιακό φως τα κάνει να χάσουν το χρώμα τους.

Άλλος τρόπος είναι να στεγνώσουν στο φούρνο.

Τα φυτά θα πρέπει να απλωθούν σε ένα λεπτό στρώμα πάνω στο ταψί, να μπουν στο φούρνο και να στεγνώσουν σε θερμοκρασία 35 με 40 βαθμούς για τις πρώτες 2-3 ώρες και στη συνέχεια στους 50.

Σε υψηλότερες θερμοκρασίες οι αρωματικές ουσίες και οι βιταμίνες εξαφανίζονται. 

Ο χρόνος αποξήρανσης διαφέρει από φυτό σε φυτό, ανάλογα με την υγρασία του.

Μετά την αποξήρανση τα τρίβουμε με τα χέρια μας ή τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη και τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.




Διαβάστε για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι:





Δεν υπάρχουν σχόλια: