Συλλογή και αποξήρανση αρωματικών φυτών
Σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφερθήκαμε στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη βεράντα μας μέσα σε γλάστρες ή στον κήπο μας, εφόσον διαθέτουμε.
Σήμερα θα αναφερθούμε στη συλλογή και την αποξήρανση των αρωματικών φυτών, προκειμένου να τα διατηρήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.
Η ρίγανη, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η μέντα, η μαντζουράνα, ο μαϊντανός, το θυμάρι είναι μόνο μερικά από τα πολλά αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να αρωματίσουμε και να προσθέσουμε υπέροχη γεύση στα φαγητά, τα γλυκά, τα ροφήματα, τα επιδόρπια κ. ά.
Ποια εποχή και πως συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά
Η κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή των αρωματικών φυτών είναι αυτή της ανθοφορίας τους. Είναι η περίοδος, που τα φυτά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
Είναι προτιμότερο να τα μαζεύουμε τις ηλιόλουστες μέρες, ώστε να μην έχουν υγρασία και τις πρωινές κυρίως ώρες.
Το μάζεμά τους πρέπει να γίνεται με προσοχή με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι, ώστε να μην τραυματιστεί το φυτό. Τα κομμένα κλαδιά τοποθετούνται και μεταφέρονται σε τελάρο και όχι σε σακούλα ή τσουβάλι για να εξασφαλίσουμε τον καλό αερισμό τους.
Αποξήρανση αρωματικών φυτών
Κάνουμε μικρά ματσάκια με τα κλωναράκια τους, τα δένουμε χαλαρά με νήμα και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό μέρος και καλά αεριζόμενο.
Άλλος τρόπος είναι να στεγνώσουν στο φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου