Τα μανιτάρια είναι μια τροφή με πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μεταλλικά άλατα, όπως κάλιο, φώσφoρο, σίδηρο, χαλκό, καθώς και βιταμίνες Β2, D, K.
Παράλληλα είναι τροφή φτωχική σε θερμίδες, αρκεί όμως να μαγειρευτούν με τον σωστό τρόπο.
Για παράδειγμα τα μανιτάρια στη σχάρα έχουν τις λιγότερες θερμίδες, ενώ τα ωμά με πιπέρι και λεμόνι είναι πολύ ελαφριά.
Αντίθετα τα τηγανητά, σε ομελέτα ή μαγειρεμένα με αρκετό βούτυρο ή λάδι αυξάνουν πολύ τις θερμίδες.
Τα κρασάτα μανιτάρια είναι συνταγή εύκολη και γρήγορη.
Τα μανιτάρια μαγειρεύονται μαζί με άλλα λαχανικά σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σβήνονται με λευκό ξηρό κρασί και αποτελούν μια νόστιμη γαρνιτούρα για να συνοδεύσουμε πιάτα με μπριζόλα, φιλέτο και κοτόπουλο.
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε και ως γέμιση για τη γαλοπούλα.
Υλικά
500 γρ. μανιτάρια λευκά, μικρά
1 κρεμμύδι ξηρό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό ξηρό κρασί
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες ή στη μέση, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις τεμαχισμένες σε μικρούς κύβους πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το σκόρδο και το σοτάρουμε για πολύ λίγο, μέχρι να ελευθερώσει το άρωμά του.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, τα αλατίζουμε, τα πιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τα κρασάτα μανιτάρια ως συνοδευτικό, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημείωση:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το μενού προβλέπει φαγητό με μανιτάρια, τότε για επιδόρπιο θα προτιμήσουμε ακτινίδια ή χυμό λεμονιού και γκρέιπ-φρουτ. Αυτό γιατί η βιταμίνη C, που περιέχουν, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, που βρίσκεται σε αφθονία στα μανιτάρια.
Άλλες συνταγές με μανιτάρια:
1. Μανιτάρια κρασάτα με τραχανά
2. Κοτόπουλο με μανιτάρια τηγανιά
3. Ζυμαρικά (λιγκουίνι) με μπέικον και μανιτάρια σε κρεμώδη λευκή σάλτσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου