Γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά.
Τραγανά, καλοψημένα φύλλα κρούστας πάνω και κάτω, στη μέση μια απίθανη, βελούδινη, γλυκιά κρέμα σιμιγδαλιού και όλα μαζί εμποτισμένα σε μυρωδάτο, παχύ σιρόπι.
Η γευστική απόλαυση στο μεγαλείο της.
Γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού
Υλικά
450 γρ. φύλλα κρούστας ζαχαροπλαστικής
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 30%
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
270 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
25 γρ. κορνφλάουρ
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα σιμιγδαλιού
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζεται κρέμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά σιγά σιγά και ανακατεύουμε δυνατά, να ενσωματωθούν με την κρέμα.
Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε 2 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε στην κρέμα.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζέσταμα, μέχρι να πήξει η κρέμα λίγο ακόμα. Την ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει.
Ετοιμάζουμε το φύλλο - Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 εκατοστών.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεταλλικό μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας. Παίρνουμε ένα φύλλο και το βάζουμε πάνω στο βουτυρωμένο ταψάκι, αφήνοντας τα μέρη του φύλλου, που προεξέχουν, να κρέμονται έξω από το ταψί δεξιά και αριστερά.
Βουτυρώνουμε το μέρος του φύλλου, που είναι μέσα στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο φύλλο, τοποθετώντας το κάθετα αυτή τη φορά με το φύλλο να εξέχει στην πάνω και κάτω πλευρά. Βουτυρώνουμε επίσης.
Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στη βάση, όλα βουτυρωμένα.
Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και την στρώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που αφήσαμε να εξέχουν, αγκαλιάζοντας την κρέμα.
Βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, όλα βουτυρωμένα, μέχρι να τελειώσουν.
Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου σε κομμάτια, χωρίς το μαχαίρι να φτάνει στη βάση.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει, αποφεύγοντας να το σκεπάσουμε, για να μην πανιάσει.
Άλλες συνταγές για σιροπιαστά γλυκά :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου