18 Ιουνίου 2024

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι: (Μέρος 4o) Βασιλικός-Δεντρολίβανο-Θυμάρι

 

Θεματικό αφιέρωμα : Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι

Μέρος 4ο

Ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το θυμάρι είναι αρωματικά φυτά, που μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις να αναπτυχθούν στη γλάστρα ή στο έδαφος και να αρωματίζουν το μπαλκόνι ή τον κήπο μας και βεβαίως τα φαγητά μας. 


Βασιλικός



Πολυαγαπημένο φυτό ο βασιλικός χαρίζει την ξεχωριστή μυρωδιά του σε κήπους και παρτέρια. 

Πατρίδα του βασιλικού φέρεται να είναι η Ινδία. Στη χώρα μας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ο βασιλικός ήταν γνωστός από τους αρχαίους ακόμη χρόνους

Πρόκειται για ένα μονοετές, αρωματικό φυτό χαμηλού ύψους, που αναπτύσσεται με σπόρους σε γλάστρες και κήπους. 
Τα φύλλα του έχουν πράσινο ή μελανό χρώμα με έντονο άρωμα. 
Συλλέγονται, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη φαρμακολογία. 

Στην κουζίνα δίνει άρωμα και γεύση σε σάλτσες, σαλάτες, μαρινάδες και άλλα.

Είναι αντισηπτικός, αντισπασμωδικός, χωνευτικός, διουρητικός, αποχρεμπτικός και εφιδρωτικός. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της ζαλάδας, της ναυτίας, της στοματίτιδας, της ρινίτιδας και της ιγμορίτιδας.

Δεντρολίβανο



Το δεντρολίβανο είναι ένα αειθαλές, ξυλώδες, πολυετές φυτό, που απαντάται στην Ευρώπη και την Αμερική. 
Πρόκειται για ένα φουντωτό θάμνο, που δεν ξεπερνάει σε ύψος το 1 μέτρο. Οι μίσχοι του καλύπτονται από ανθεκτικά φύλλα, που μοιάζουν πολύ με τις βελόνες των κωνοφόρων. Όλο το φυτό αναδίδει ένα χαρακτηριστικό άρωμα.

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, τη φαρμακολογία και την αρωματοποιία. 

Στην κουζίνα συνδυάζεται εξαιρετικά με πολλά υλικά. Αρωματίζει και προσθέτει γεύση σε κρεατικά, πουλερικά, ψάρια, μαρινάδες και άλλα.  

Είναι χωνευτικό, χολαγωγό και ορεκτικό. Έχει διαπιστωμένη διεγερτική και τονωτική δράση. Ανακουφίζει από τον βήχα και το κρυολόγημα, τονώνει τον οργανισμό, ανοίγει την όρεξη και χαρίζει πνευματική διαύγεια.  Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο κατά της τριχόπτωσης, του εκζέματος, του πονοκεφάλου και των πληγών. Αλλά, όπως ισχύει για τα περισσότερα βότανα, καλό είναι να μην γίνεται υπερβολική χρήση.

Το δεντρολίβανο πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή με καταβολάδες. Προτιμάει τα ελαφρά, αμμώδη, καλά αρδευόμενα εδάφη. Τα ευαίσθητα νεαρά φυτά δεν αντέχουν στην παγωνιά και πρέπει να προστατεύονται.

Θυμάρι


Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό φυτό επίσης γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες στην πρακτική ιατρική και τη φαρμακολογία για τις πολλαπλές ιδιότητές του.

Μεταξύ άλλων είναι ορεκτικό, τονωτικό, αυξάνει την ενέργεια και τη φυσική δύναμη και διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχει αντισηπτικές, διουρητικές, διεγερτικές και αντιβηχικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται κατά της γρίπης, του βήχα, των πονόλαιμων και των κρυολογημάτων. 

Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και ειδικά στη Μεσογειακή κουζίνα, ως άρτυμα, αρκεί να συνδυαστεί με τα σωστά συνοδευτικά. Είναι καλύτερα να το χρησιμοποιούμε ωμό ή να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί η μυρωδιά του χάνεται με τη θερμότητα.

Το θυμάρι είναι ένα ποώδες, πολύκλαδο φυτό ύψους 5-20 εκ. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή καταβολάδες. Αγαπάει τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, ελαφρώς ξερά, καλά αρδευόμενα με πλούσιο ήλιο. Τα φύλλα  και τα άνθη του συλλέγονται πριν την πλήρη ανθοφορία του, αποξηραίνονται και φυλάσσονται σε ξηρά σκιερά μέρη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: