17 Μαΐου 2024

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι: (Μέρος 1o) Μαϊντανός-Άνηθος-Μαντζουράνα


Θεματικό αφιέρωμα : Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι

Μέρος 1ο

Καθημερινά χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας μια σειρά από εκλεκτά αρωματικά φυτά για να αρωματίζουμε και να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.

Αρωματικά είναι τα φυτά, που ο βλαστός, τα φύλλα και τα άνθη τους περιέχουν ορισμένα ανόργανα άλατα και αρωματικά έλαια και συντελούν έτσι στη διατήρηση της υγείας μας, νοστιμίζουν τα φαγητά μας και σκορπούν ευωδιά.

Κατά κανόνα, τα αρωματικά φυτά είναι καλόβολα και χωρίς απαιτήσεις. Χρειάζονται αρκετό ήλιο και μια ευάερη γωνιά, όπως ένα περβάζι παραθύρου.

Ο μαϊντανός, ο μαϊντανός, ο άνηθος, η μαντζουράνα και πολλά άλλα είναι φυτά, που μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε εύκολα και χωρίς πολλές φροντίδες στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας και καθημερινά να απολαμβάνουμε τη φρεσκάδα και το πλούσιο άρωμά τους.

Μαϊντανός


Πρόκειται για ετήσιο φυτό ύψους 40-60 εκ., που προέρχεται από την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Καλλιεργείται ως άρτυμα με δύο ποικιλίες, τον επίπεδο και τον σγουρό μαϊντανό.

Είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο αρωματικό φυτό. Ταιριάζει απόλυτα σε πολλές σούπες, σάλτσες, κρεατικά, ψάρια, λαδερά και σαλάτες. Επίσης είναι ιδανικός για το γαρνίρισμα των ψητών.

Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση του είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α και C, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο και χαλκό. 

Μετά από ένα βαρύ γεύμα με πολλά καρυκεύματα, λίγος φρέσκος μαϊντανός εξουδετερώνει τη μυρωδιά του στόματος και βοηθάει στη χώνευση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος σ' αυτούς που πάσχουν από αναιμία. Όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, αποκαθιστά σιγά σιγά και με φυσικό τρόπο τα αποθέματα σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό.  

Είναι ένα ανθεκτικό διετές φυτό, ιδανικό για ζαρντινιέρες παραθύρου. Μπορούμε να τον φυτέψουμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και σε βάθος 1 εκατοστού. Οι σπόροι κάνουν 8-10 εβδομάδες για να φυτρώσουν. Τον χειμώνα μπορούμε να σπείρουμε μαϊντανό μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο.

Προτιμάει τις ηλιόλουστες και δροσερές θέσεις, χώμα αφράτο με καλή αποστράγγιση και πολύ συχνό πότισμα (να είναι πάντα υγρό, αλλά όχι λασπωμένο).


Άνηθος


Η έντονη γεύση του ίσως δεν ταιριάζει σε πολλά φαγητά, σε άλλα όμως αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο στοιχείο της γευστικής απόλαυσης. Ψιλοκομμένος άνηθος ταιριάζει θαυμάσια με ψάρι και με σαλάτα, όπως και με λαχανικά, που γλυκίζουν.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι, ο άνηθος συνδυάζεται με τροφές, όπως αρακάς, φασόλια, φακές και φάβα, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες συμβάλλουν θετικά στην εκκένωση των εντερικών αερίων. 

Είναι ένα μονοετές αρωματικό φυτό. Τον φυτεύομε την άνοιξη, αλλά και αργότερα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας τις πολύ ζεστές περιόδους. Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις και χώμα το ίδιο με τον μαϊντανό.

Μαντζουράνα


Μοιάζει με τη ρίγανη, έχει ευχάριστο άρωμα, ενώ τα ανοιχτοπράσινα φύλλα της νοστιμεύουν τα ψητά μας. Πρέπει όμως να τη μεταχειριζόμαστε σε μικρή ποσότητα, γιατί η μυρωδιά της σκεπάζει κάθε άλλη μυρωδιά.

Το αφέψημα της βοηθάει την πέψη, ηρεμεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Την φυτεύουμε την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις και όχι το κρύο. Μπορεί να μεγαλώσει και μέσα στην κουζίνα, αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος κοντά σε παράθυρο και να έχει καλό αερισμό.

Προτιμάει ένα μείγμα χώματος από φυλλόχωμα και τύρφη και τακτικό πότισμα σε μικρές ποσότητες. 

Συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση (μέρος 2ο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: