27 Μαΐου 2024

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι: (Μέρος 3o) Ρίγανη-Αρμπαρόριζα-Δάφνη


Θεματικό αφιέρωμα : Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι

Μέρος 3ο

Τα φυτά της κουζίνας μας στον κήπο, το παράθυρο, τη βεράντα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό κήπο από αρωματικά φυτά στη βεράντα μας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και μεγάλο κόπο και να φτιάξουμε όμορφες μυρωδάτες εικόνες, που υπόσχονται να αλλάξουν την ατμόσφαιρα και να δώσουν ξεχωριστή γεύση στα φαγητά μας.



Η ρίγανη, η αρμπαρόριζα, η δάφνη και άλλα είναι κάποια αρωματικά φυτά, που μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις να αναπτυχθούν σε γλάστρα ή στο έδαφος και να ζήσουν για αρκετά χρόνια. 
 
Ρίγανη


Γνωστή από την αρχαιότητα, την θεωρούσαν ως ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τα άτομα, που είχαν χάσει την όρεξή τους. 

Είναι ένα ξεχωριστό ορεκτικό, ταυτόχρονα διευκολύνει την πέψη, διεγείρει τα νωθρά στομάχια και καταπολεμάει τη δυσκοιλιότητα. 
Είναι αντισηπτική και έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ανθισμένες κορυφές της και τα γκριζοπράσινα φύλλα της αρωματίζουν ευχάριστα τα φαγητά μας. Αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής κουζίνας χαρίζει το άρωμα και τη γεύση της σε ψητά και μαγειρευτά κρεατικά, όσπρια, σαλάτες, σάλτσες, σούπες και σε πολλά λαδερά φαγητά. Πρέπει να μπαίνει στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί, αν ζεσταθεί, χάνει γρήγορα το άρωμά της. 

Σε άγρια μορφή τη συναντάμε σε πολλές ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να ευδοκιμήσει και στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φυλλαράκια της από τις σαλάτες μας μέχρι και τα ψητά μας.

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.


Αρμπαρόριζα



Είναι ένα αειθαλές και πολυετές φυτό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα γεράνια και τα πελαργόνια.
Το καλοκαίρι εμφανίζει ωραία ροζ άνθηση. Τα χαρακτηριστικά ανοιχτοπράσινα φύλλα της αρμπαρόριζας αναδύουν πολύ ωραία μυρωδιά και χρησιμοποιούνται κυρίως για τον αρωματισμό γλυκών του κουταλιού.

Η καλλιέργειά της είναι πολύ εύκολη. Προτιμάει χώμα από φυλλόχωμα και τύρφη με καλή αποστράγγιση και το κανονικό πότισμα, αν και αντέχει στην ξηρασία. 
Όταν αναπτυχθεί καλά, την κλαδεύουμε κάθε χρόνο την άνοιξη.

Δάφνη




Η δάφνη είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο με καταγωγή από τη Μεσόγειο με πολύ αρωματικά φύλλα. Φθάνει σε ύψος από 2 μέχρι 6 μέτρα και μπορούμε να τη φυτέψουμε στον κήπο ή σε μεγάλη γλάστρα στη βεράντα.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ευρέως τα φύλλα και τους καρπούς της δάφνης, που ήταν γνωστά για τις τονωτικές τους ιδιότητες στο στομάχι και την ουροδόχο κύστη. 

Η δάφνη έχει χωνευτικές ιδιότητες. Διεγείρει τη στομαχική ατονία, διεγείρει την όρεξη και καταπολεμά τις ζυμώσεις. Η αντισηπτική δράση της δικαιολογεί τη χρήση της στις μαρινάδες.

Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε σάλτσες, γιαχνί, ψάρια και μαρινάδες, ενώ είναι απαραίτητα σε μείγματα από βότανα. Στην Ιταλία χρησιμοποιούν τα φύλλα δάφνης σε ομελέτα και στη πολέντα. Οι Βεδουίνοι της βόρειας Αφρικής αρωματίζουν τον καφέ τους με δάφνη.

Η δάφνη είναι ένα ανθεκτικό φυτό, που ευδοκιμεί σε όλους τους τύπου εδαφών, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις ή μερικώς σκιερές. 
Όταν το φυτό είναι μικρό, δεν αντέχει στην παγωνιά. Τη φυτεύουμε στην αρχή σε γλάστρα και στα μεγάλα κρύα τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: