4 Μαρτίου 2018

Κέικ με καρότα και κρέμα





Υλικά που θα χρειασθούμε

300 γρ. καρότα τριμμένα χοντρά
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
200 γρ. καλαμποκέλαιο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
4 αυγά

Για την κρέμα

250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 δόση άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Ανακατεύουμε την μπέικιν πάουντερ με ένα φλιτζάνι αλεύρι και τα κανελογαρύφαλλα.
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη καλά.
Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ (τουλάχιστον για 10 λεπτά). Ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, τα καρότα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαρέγκα εναλλάξ, ώσπου να τελειώσουν.
Εάν διαπιστώσουμε ότι, ο χυλός είναι αραιός, ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τι μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Για να ετοιμάσουμε την κρέμα, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα.
Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος. Ενώνουμε προσεκτικά την μαρέγκα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά να γίνει μια πλούσια κρέμα.
Τη βάζουμε στο ψυγείο, ώσπου να τη χρησιμοποιήσουμε. Μόλις κρυώσει το κέικ, το αλείφουμε με την κρέμα γύρω-γύρω.


Πηγή : Περιοδικό "Πρακτική" τεύχος 216, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια: