29 Απριλίου 2018

7 χρυσοί κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών


Τα μακαρόνια αναμφισβήτητα είναι η αγάπη όλων μας. Γίνονται γρήγορα, είναι χορταστικά και νόστιμα. Βίδες, σπαγγέτι, κοχύλια, φιογκάκια κ.ά. συνδυάζονται με επιτυχία με κρέας, θαλασσινά, κοτόπουλο, λαχανικά και αρωματικά χόρτα.





Ας δούμε όμως με πιο τρόπο μαγειρεύονται καλύτερα αυτές οι χαρισματικές τροφές, ώστε να διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά της γεύσης τους και να είναι πιο εύπεπτες.

Οι κανόνες για το βράσιμο των ζυμαρικών είναι απλοί, αλλά χρειάζονται να τους ακολουθούμε κατά γράμμα.

  1. Το νερό είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε. Η ιδανική δόση είναι περίπου 1 λίτρο για κάθε 500 γρ. ζυμαρικών.
  2. Τα ζυμαρικά θα πρέπει να ρίχνονται στην κατσαρόλα μόνο όταν το νερό βράζει ζωηρά. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους - και ιδιαίτερα τα ζυμαρικά με αυγά - προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι.
  3. Αλατίζουμε το νερό πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι (1 κουταλάκι για κάθε 1 λίτρο νερού). 
  4. Χρησιμοποιούμε ψηλή και ευρύχωρη κατσαρόλα
  5. Αφού ρίξουμε τα ζυμαρικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς σκέπασμα.
  6. Για τον χρόνο βρασμού εμπιστευόμαστε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα δοκιμάζουμε 2 λεπτά πριν από την ενδεδειγμένη ώρα, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
  7. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά μας, σταματάμε τον βρασμό ρίχνοντας στην κατσαρόλα 1 ποτήρι νερό και τα σουρώνουμε.

Αλλά τι συμβαίνει αν, κατά λάθος, ξεχαστούμε και βράσουν παραπάνω;
Εκτός από τη γεύση και το κράτημα, τα παραβρασμένα ζυμαρικά, είναι πιο βαριά. Αυτό συμβαίνει γιατί το άμυλο, στο οποίο είναι πλουσιότατα, με το παρατεταμένο βράσιμο έχει την τάση να πήζει, δημιουργώντας στην επιφάνειά τους ένα στρώμα σαν ζελέ. Αυτό είναι που κάνει τα ζυμαρικά πιο δύσκολα στη χώνευση. 


πηγή: Περιοδικό " Πρακτική ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: