Θεματική ενότητα


Αφιέρωμα στο ρόδι τον καρπός της αφθονίας και ευημερίας


Με καταγωγή από την μακρινή Περσία, η καλλιέργεια της ροδιάς επεκτάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και σε άλλες χώρες με λιγότερο θερμά κλίματα.

Στην Ελληνική μυθολογία θεωρούσαν το ρόδι σύμβολο του έρωτα, της γονιμότητας και της ευημερίας. Ακόμη και σήμερα το ρόδι είναι το γούρι για το νέο χρόνο, ο καρπός που φέρνει καλή τύχη, ευημερία και αφθονία.

Πέρα από αυτά όμως το ρόδι είναι μια υπερτροφή με πολύτιμα διατροφικά οφέλη. Ο καρπός του ροδιού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των βλαβών των κυττάρων.


Σε όλες τις κουζίνες του κόσμου το ρόδι έχει ξεχωριστή θέση τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Στη χώρα μας η πιο συνηθισμένη χρήση είναι σε σαλάτες, μαρμελάδες, ζελέ, παγωτά, λικέρ, σιρόπι γρεναδίνη και φυσικά ως φρούτο.


Μαρμελάδα ρόδι

1 κιλό σποράκια ροδιού

500 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Βράζουμε τα ρόδια με τη ζάχαρη για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τα πολτοποιούμε και τα σουρώνουμε για να πάρουμε το χυμό τους. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζουμε το βράσιμο. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και βράζουμε μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.

Γρεναδίνη

Παίρνουμε το χυμό από τα σπόρια του ροδιού και τον σουρώνουμε. Αφήνουμε το χυμό για ένα βράδυ σε μπουκάλι. Στη συνέχεια τον βράζουμε για 20 λεπτά έχοντας προσθέσει 1 1/2 κιλό ζάχαρη για κάθε λίτρο χυμού. 

Διατηρούμε τη γρεναδίνη σε σκιερό και στεγνό μέρος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι αμέσως ή να το κρατήσουμε για ποτά κοκτέιλ, παγωτά και κρέμες.

Συνταγή από το περιοδικό ¨Πρακτική¨


Δεν υπάρχουν σχόλια: