6 Μαΐου 2024

Ζαμπονοκασεροπιτάκια με εξαιρετική αφράτη ζύμη


Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα διάφορα πιτάκια.

Με αφράτη, μαλακή ζύμη, που δεν σκορπάει και με γέμιση της επιλογής μας, τυρί φέτα, ζαμπόν, μοτσαρέλλα, σπανάκι, κοτόπουλο, κιμά και τόσες άλλες λαχταριστές γεύσεις, είναι πάντα καλοδεχούμενα για ένα γρήγορο πρωινό στο χέρι, ένα κολατσό στο χώρο της εργασίας, στο σχολικό διάλειμμα, στην εκδρομή, στο ταξίδι. 





Υλικά

Για τη ζύμη

25 γρ. φρέσκια μαγιά ή 11 γρ. ξερή  
1 αυγό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
250 ml γάλα
7 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι
1 κρόκο αυγού για την επικάλυψη

Για τη γέμιση

180 γρ. ζαμπόν, τεμαχισμένο σε μικρούς κύβους
150 γρ. κασέρι, τριμμένο



Σ' ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαφρά ζεστό γάλα. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ηλιέλαιο, το αυγό και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμη λίγο αλεύρι).
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια (τραπέζι π.χ.) με αλεύρι και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Τη μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του αυγού. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό δίσκο, τοποθετούμε στο κέντρο τη γέμιση ( 1 κουταλάκι ζαμπόν, 1 κουταλάκι κασέρι ) και το κλείνουμε από τρία σημεία, δίνοντάς του τριγωνικό σχήμα. 

Τοποθετούμε τα ζαμπονοκασεροπιτάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα με την πλευρά του κλεισίματος από κάτω. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να φουσκώσουν, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, που έχουμε αραιώσει με ένα κουταλάκι νερό και στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: