20 Ιουνίου 2024

Χοιρινό φιλέτο Στρογκανόφ με μανιτάρια και ζυμαρικά


    Το πιάτο αυτό σε διάφορες παραλλαγές είναι γνωστό σ' όλη την Ευρώπη.

Το όνομά του το πήρε από τον Κόμη Σεργκέι Γκριγκόργεβιτς Στρογκανόφ, ένα Ρώσο επιχειρηματία αρκετά καλοφαγά, αλλά με κάποια προβλήματα στην κατανάλωση του κρέατος.

 Για καλή του τύχη είχε στο σπίτι του Γάλλο μάγειρα, ο οποίος διαχειρίστηκε το κρέας με τρόπο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοδότη του. 

Το πιάτο έγινε διάσημο και το όνομα του καλοφαγά έμεινε στην ιστορία των γαστρονομικών απολαύσεων.






Υλικά

600 γρ. χοιρινό φιλέτο
1 κρεμμύδι
200 γρ. μανιτάρια champignon
6 κουταλιές φυτικό λάδι
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλάκια μουστάρδα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Λίγο θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα


Πλύνουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε λεπτές λουρίδες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και τα μανιτάρια σε φέτες.

Λιώνουμε 3 κουταλιές φυτικό λάδι σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μετά από 1 λεπτό αποσύρουμε το κρέας από τη φωτιά.  

Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε 
το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε ακολούθως τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι εξατμισθούν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια το κρέας, την κρέμα γάλακτος, ανακατεμένη με τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και σιγοβράζουμε τα υλικά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. 

Συνοδεύουμε με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: