Συμβουλές και Μυστικά στην κουζίνα


Μικρά μυστικά και συμβουλές απλές και εύκολες στην εφαρμογή τους, που μπορούν ν' αποδειχθούν σωτήριες στην κουζίνα και να αντιμετωπίσουμε μ' επιτυχία τις μικροδουλειές του νοικοκυριού.





Μικρά μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί



Το αλεύρι γίνεται από δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα, αποτελώντας το κύριο συστατικό πολλών παρασκευασμάτων και κυρίως του ψωμιού, που αποτελεί τη βάση στη διατροφή μας.
Είναι ένα αρκετά δύσκολο υλικό και χρειάζεται ειδική μεταχείριση τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο ψήσιμό του στο φούρνο.
Για να πετύχουν λοιπόν οι συνταγές μας και να μην έχουμε μικρά " ατυχήματα" στην κουζίνα ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί.

Μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί
  • Διαλύουμε τη μαγιά πάντα σε χλιαρό νερό
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν βάλουμε στη μαγιά, που διαλύσαμε για να κάνουμε ψωμί, θα βοηθήσει περισσότερο το φούσκωμα
  • Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον ή σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς
  • Αν αλείψουμε τις παλάμες μας με λάδι, το ζύμωμα του ψωμιού θα γίνει πολύ πιο εύκολο. 
  • Για να μην γλιστράει και μετακινείται η λεκάνη, καθώς ζυμώνουμε, πρέπει να την ακουμπάμε πάνω σε υγρή πετσέτα
  • Όταν ζυμώνουμε ψωμί, βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη αλειμμένη εσωτερικά με λάδι, την πιέζουμε καλά, τη γυρίζουμε, έτσι ώστε η αλειμμένη επιφάνειά της με το λάδι να έλθει προς τα επάνω και την σκεπάζουμε. Με τον τρόπο αυτό φουσκώνοντας  η ζύμη δεν θα ξεραθεί και δεν θα πιάσει κρούστα.
  • Αν θέλουμε το άσπρο ψωμί, που φτιάχνουμε, να πάρει παντού ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, πρέπει να ψήσουμε τη ζύμη σε μακρόστενο πυρέξ.
  • Για να έχει παντού το ψωμί μας τραγανιστή κόρα, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, αφού της έχουμε δώσει το τελειωτικό σχήμα, με το ασπράδι ενός αυγού, διαλυμένο μέσα σε μία κουταλιά της σούπας νερό
  • Για να μην γίνει η κόρα του ψωμιού, που ψήνουμε, σκληρή βάζουμε μέσα στο φούρνο μια μικρή κατσαρόλα με νερό. 
  • Αν θέλουμε η κόρα του ψωμιού, που ψήσαμε, να μαλακώσει, αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Το  άσπρο ψωμί δεν πρέπει να αποθηκεύεται μαζί με το μαύρο, γιατί είναι πολύ εύκολο να πάρει την μυρωδιά του μαύρου
  • Δεν αποθηκεύουμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα, γιατί θα μουχλιάσει γρήγορα. Μπορούμε να το τυλίγουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα
  • Αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κομμάτι μήλου το ψωμί θα διατηρηθεί φρέσκο περισσότερο διάστημα

Τα φρούτα και τα δικά τους μικρά μυστικά


  • Οι άγουρες μπανάνες ωριμάζουν γρηγορότερα, αν τις βάλουμε δίπλα σε ώριμες
  • Η ωρίμανση της μπανάνας σταματάει, αν τη βάλουμε στο ψυγείο (κάνει μόνο σκούρο το χρώμα της φλούδας)
  • Τα ακτινίδια και τα αχλάδια ωριμάζουν πιο γρήγορα, αν τα βάλουμε ανάμεσα σε μήλα. 
  • Το χρώμα της φλούδας των πορτοκαλιών δεν είναι πάντα ένδειξη ωριμότητας, επειδή πολλές φορές δέχονται χρωστική επεξεργασία στη φλούδα, για να βελτιωθεί η εμφάνισή τους
  • Τα γλυκά πορτοκάλια έχουν μεγαλύτερο βαθούλωμα στην κορυφή τους
  • Πρέπει πρώτα να πλένουμε τις φράουλες και μετά να αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Σε διαφορετική περίπτωση απορροφούν πολύ νερό και μαλακώνουν γρήγορα
  • Το λεμόνι όταν έχει λεία φλούδα και μικρή βάση κοτσανιού, έχει περισσότερο χυμό και άρωμα
  • Το λεμόνι ή το πορτοκάλι θα βγάλει διπλάσιο χυμό, αν πριν το στύψουμε το βουτήξουμε για 15 λεπτά σε ζεστό νερό ή το βάλουμε σε ζεστό φούρνο
  • Αν χρειαζόμαστε μόνο μερικές σταγόνες λεμονιού, δεν χρειάζεται να κόψουμε ολόκληρο το λεμόνι. Αρκεί να το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι στην άκρη και να στύψουμε το χυμό που χρειαζόμαστε. 
  • Τα μήλα διατηρούνται περισσότερο, αν δεν ακουμπούν το ένα το άλλο
  • Στα γκρέιπφρουτ το πάχος της φλούδας αποτελεί ένδειξη ωριμότητας και όχι το χρώμα. Αυτά που έχουν λεπτή φλούδα έχουν περισσότερο χυμό και καλύτερο άρωμα
  • Τα γκρέιπφρουτ ξεφλουδίζονται ευκολότερα, αν τα αφήσουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο
  • Τα σταφύλια πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο, αλλά χωρίς να πλυθούν, γιατί το νερό, που μένει πάνω τους κάνει τις ρόγες να σαπίσουν


Μικρά και μεγάλα μυστικά για τα ψάρια


Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, έχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αναμφισβήτητα είναι μία τροφή πολύτιμη για την υγεία μας. 
Όμως πόσο καλά τα γνωρίζουμε; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο, που ίσως δεν ξέρουμε και αν το μάθουμε η ζωή στην κουζίνα θα γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική;

Φρέσκα ψάρια

  • Τα ψάρια είναι φρέσκα, αν τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και διαυγή. Επίσης όταν τα λέπια του είναι γυαλιστερά και στέρεα κολλημένα στο δέρμα του, ενώ τα βράγχια του ροζ ή κόκκινα
  • Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο
  • Όταν βράζουμε ψάρι για σούπα, βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Το άρωμά τους σκεπάζει την μυρωδιά του ψαριού
  • Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα, αλλά και δεν θα κολλήσουν στο ταψί
  • Για να ξεμυρίσει η κουζίνα από τη δυσάρεστη μυρωδιά του ψαριού, που ψήσαμε, βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 ποτήρι νερό και 3 κουταλιές ξύδι άσπρο και τα βράζουμε για λ΄γα λεπτά
Κατεψυγμένα ψάρια
  • Αν τα κατεψυγμένα ψάρια τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σε γάλα, θα χάσουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του κατεψυγμένου και θα ξαναβρούν την γεύση του φρέσκου
  • Η σάρκα του κατεψυγμένου ψαριού θα γίνει πιο τρυφερή, αν τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σ' ένα μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού ή ξυδιού ή κρασιού
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του κατεψυγμένου ψαριού, όταν το βράζουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι
  • Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι
  • Για να ξεμυρίσει το τηγάνι που τηγανίσαμε τα ψάρια, το πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι, προσθέτουμε καυτό νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα, προτού το πλένουμε κανονικά

11 Ιδιότητες και μυστικά που ίσως δεν ξέρετε για το λεμόνι

Υπάρχει σε όλες τις κουζίνες. Χρησιμοποιείται σε φαγητά, σαλάτες, ροφήματα, χυμούς. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας και είναι πασίγνωστες οι θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας.
Διαθέτει όμως και κάποιες άλλες ίσως λιγότερο γνωστές, αλλά απολύτως χρήσιμες

Οι άλλες ιδιότητες του λεμονιού 
  • Αν στην κατσαρόλα, που βράζει το ρύζι, προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού το ρύζι δεν θα κολλήσει μεταξύ του
  • Το μαρούλι, που μαράθηκε μπορεί να ξαναζωντανέψει, αν σ' ένα μπολ με νερό προσθέσουμε το χυμό ενός λεμονιού, βάλουμε το μαρούλι και το αφήσουμε εκεί για μία ώρα
  • Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει στο πλύσιμο τη χλωρίνη 
  • Τα κιτρινισμένα σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα μπορούν να ασπρίσουν και πάλι Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα. Κόβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε μέσα. Σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε στο μείγμα τα κιτρινισμένα ρούχα για μία ώρα περίπου. Στη συνέχεια τα πλένουμε. Το λευκό θα επανέλθει
  • Ο ξύλινος δίσκος κοπής μπορεί να καθαρίσει αν τον πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι και στη συνέχεια τον τρίψουμε με το λεμόνι. Όχι μόνο θα καθαρίσει κάθε σχισμή του, αλλά και θα την απολυμάνει ταυτόχρονα
  • Οι επιφάνειες από χρώμιο (βρύσες, μπαταρίες μπάνιου) θα λάμψουν, αν τις τρίψουμε με μισό λεμόνι, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίσουμε με ένα πανί
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων θα καθαρίσει εύκολα και θα χάσει τις δυσάρεστες οσμές του, αν σ' ένα μπολ με νερό βάλουμε ξύσμα από λεμόνι και για 5 λεπτά τον λειτουργήσουμε στη μέγιστη θερμοκρασία του. Στη συνέχεια τον σκουπίσουμε με ένα πανί.
  • Αν στην κουζίνα κάποιες επιφάνειες καλύφθηκαν από λιπαρή επίστρωση, που δεν καθαρίζουν με ένα πανί, το λεμόνι είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Αντί για ακριβά χημικά παρασκευάσματα, μπορούμε να τις καθαρίσουμε τρίβοντας με φέτες λεμονιού, πασπαλισμένες με αλάτι. στη συνέχεια τις σκουπίζουμε με καθαρό πανί
  • Τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, μπορούν να απαλλαγούν από τους λεκέδες, αν τα τρίψουμε με μισό λεμόνι, που προηγουμένως θα το έχουμε βουτήξει σε αλάτι ή σόδα. Τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε
  • Οι φέτες του λεμονιού μπορούν να αποτρέψουν τα μυρμήγκια να μπουν στο σπίτι, αν τις τοποθετήσουμε στα σημεία εισόδου τους
  • Τον χειμώνα η ατμόσφαιρα του σπιτιού ξεραίνεται από τα καλοριφέρ. Για να φρεσκάρουμε τον αέρα και ενισχύσουμε την υγρασία του, βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και φλούδες λεμονιού


Μυστικά για τα Αυγά

Τα αυγά είναι νόστιμα και θρεπτικά και αποτελούν απαραίτητο υλικό στην κουζίνα, καθώς χρησιμοποιούνται με πάρα πολλούς τρόπους

Έχουν όμως και αυτά τα δικά τους μικρά μυστικά, που όταν τα γνωρίζουμε, η δουλειά μας στην κουζίνα γίνεται περισσότερο εύκολη και αποτελεσματική.


Τα μυστικά των αυγών
  • Για να μην σπάζουν τα κελύφη των αυγών στη διάρκεια του βρασίματος, τα τρίβουμε με μία φέτα λεμονιού πριν το βράσιμο
  • Για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα βρασμένα αυγά, τα βάζουμε αμέσως μετά το βράσιμο σε κρύο νερό, σπάμε από την μια άκρη το κέλυφος και μετά τα τρίβουμε μαλακά ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα κελύφη θα βγουν σχεδόν μόνα τους
  • Ανακατεύοντας το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα αυγά, πετυχαίνουμε ο κρόκος να μείνει στη μέση
  • Για να μην τρίβονται οι κρόκοι, όταν κόβουμε τα βρασμένα αυγά, βουτάμε το μαχαίρι σε παγωμένο νερό
  • Για να βράσουμε αυγά που ράγισαν, πρέπει να τα τυλίξουμε προηγουμένως το καθένα ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο
  • Για να μην κολλήσουν οι ομελέτες στον πάτο του απλού τηγανιού, περνάμε τον πάτο προτού το χρησιμοποιήσουμε με απορροφητικό χαρτί, βουτηγμένο σε χοντρό αλάτι
  • Οι ομελέτες γίνονται πιο φουσκωμένες και αφράτες, αν κτυπήσουμε τα αυγά μαζί με λίγο νερό, αντί για γάλα ή κρέμα γάλακτος. Το νερό καθυστερεί το πήξιμο του κρόκου, ενώ το γάλα και η κρέμα το επιταχύνουν
  • Για να αυξηθεί ο όγκος της μαρέγκας, προσθέτουμε στα ασπράδια, πριν το κτύπημα, ένα κουταλάκι νερό για κάθε ένα ασπράδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: