29 Νοεμβρίου 2016

Σπανακοτυροπιτάκια με ζύμη κουρού


Πολύ γρήγορα και εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μπορούμε να έχουμε ζεστά, λαχταριστά και προ πάντων σπιτικά σπανακοτυροπιτάκια, που θα ξετρελάνουν τα παιδιά.


Υλικά
(γίνονται 33 περίπου κομμάτια)

Για τη ζύμη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κούπα βούτυρο
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
1 κρόκο αυγού για τη επάλειψη (προαιρετικό)

Για τη γέμιση
300 γρ. σπανάκι
100 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό

Σ' ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, το αυγό και το αλατοπίπερο. Τα κτυπάμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι, που έχουμε βράσει νωρίτερα, το τυρί φέτα και το αυγό. Προσθέτουμε στη γέμιση και λίγο αλάτι.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά στρόγγυλα μπαλάκια στο μέγεθος του καρυδιού. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι, ώστε να σχηματίσουμε ένα δίσκο διαμέτρου 8 περίπου εκατοστών. Βάζουμε πάνω του ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Κλίνουμε το δίσκο σε σχήμα μισοφέγγαρου και πατάμε τις άκρες του με ένα πιρούνι σχηματίζοντας έτσι και σχέδιο.
Διαλύουμε τον κρόκο του αυγού με 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό και αλείφουμε από πάνω τα σπανακοτυροπιτάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: