27 Φεβρουαρίου 2015

Γλυκό του κουταλιού " Πορτοκάλι "




Ένα παραδοσιακό γλυκό, που τα περασμένα τουλάχιστον χρόνια δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Το σίγουρο και ανά πάσα στιγμή εύκαιρο γλυκό, που η μαμά έκρυβε στα βάζα της - μεγάλος πειρασμός για τα παιδιά του τότε - και που την κατάλληλη στιγμή ξεπρόβαλε για να γίνει κέρασμα στους επισκέπτες του σπιτιού.





Υλικά που θα χρειασθούμε

2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι

Ξύνουμε ελαφρά γύρω-γύρω τα πορτοκάλια και τα χαράζουμε σε 5 με 6 φέτες και τις τυλίγουμε σε ρολά. Για να σταθούν τα ρολά τα δένουμε με γερή κλωστή ή χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες. Βράζουμε τα ρολά πορτοκαλιού 3 φορές σε καινούργιο νερό και για 10 λεπτά κάθε φορά για να ξεπικρίσουν.
Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, ρίχνουμε τα ρολά του πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη.
Τα αφήνουμε στο σιρόπι και την επόμενη ημέρα τα ξαναβράζουμε, ώσπου να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει, αν όταν στάξουμε μία σταγόνα  ένα πιατάκι αυτό δεν κυλήσει. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Όταν κρυώσουν αφαιρούμε προσεκτικά τις κλωστές ή τις οδοντογλυφίδες. Τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: