Σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε να παρασκευάσουμε νόστιμα και σπιτικά τυροκούλουρα, που θα τα απολαύσουν τα μικρά παιδιά στο σχολείο και τα "μεγάλα" στο γραφείο, στο σπίτι ή και αλλού.
Υλικά που θα χρειασθούμε:
Για τη ζύμη
1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα γάλα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού
1 κ.γλ. αλάτι
1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
Για τη γέμιση:
τυρί φέτα (ανάλογα πόσο γεμάτα τα θέλουμε)
1 αυγό
λίγο πιπέρι
2 κ.γλ. γιαούρτι στραγγιστό
Για την επάλειψη
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με ελάχιστο νερό
Σουσάμι
Λιναρόσπορο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λειώνουμε το τυρί με το πιρούνι, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε σε μείγμα.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη ζυμώνουμε για λίγο και τη μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια (ζυγό αριθμό) σε μέγεθος μέτριου μανταρινιού περίπου.
Ανοίγουμε το μπαλάκι της ζύμης με το χέρι σε μακρόστενο φύλλο και βάζουμε κατά μήκος γέμιση. Για να κολλήσουν καλά οι άκρες του φύλλου τις βρέχουμε με λίγο νερό. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το αφήνουμε στην άκρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια παίρνουμε τα δύο ρολάκια μαζί, τα στρίβουμε σαν κουλουράκια και ενώνουμε τις άκρες τους.
Τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να φουσκώσουν.
Ψήνουμε τα τυροκούλουρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου