Οι μπάμιες είναι ένα νόστιμο λαδερό φαγητό του καλοκαιριού, που βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι, το λατρεύουν όλοι.
Είναι όμως μια τροφή με ανεκτίμητες ιδιότητες, χαμηλή θερμιδική αξία και πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β6, Β1, C, Κάλιο, Μαγνήσιο, φυτικές ίνες και φιλικό οξύ, η οποία ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Υλικά που θα χρειασθούμε
1 κιλό μπάμιες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 καρότο
2 μέτριες πατάτες
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις μπάμιες αφαιρώντας περιμετρικά μ' ένα κοφτερό μαχαίρι το καπελάκι τους, ώστε να μείνει ο κώνος.
Τις πλένουμε πολύ καλά, τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με ξύδι. Τις αφήνουμε έτσι για 1 περίπου ώρα.
Σε μια φαρδιά και ρηχή, κατά προτίμηση, κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Όταν μαραθούν προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πατάτες, το καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να πάρουν λίγη βράση (οι πατάτες και το καρότο χρειάζονται περισσότερο βράσιμο από τις μπάμιες γι' αυτό και δεν τα βάζουμε μαζί). Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπάμιες, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς πλέον άλλο ανακάτεμα. Αν χρειασθεί ανακάτεμα ανακινούμε μόνο την κατσαρόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου