22 Οκτωβρίου 2024

Μηλόπιτα με καρύδια και σταφίδες


Μια υπέροχη μηλόπιτα, τρυφερή και νόστιμη.

Εποχή των μήλων και αλίμονο αν δεν εκμεταλλευτούμε τους εξαιρετικούς αυτούς καρπούς, κάνοντας τις πολυαγαπημένες σε όλους μηλόπιτες.

Η τραγανή εξωτερικά και τρυφερή μέσα μηλόπιτα, εμπλουτισμένη με καρύδια και σταφίδες και αρωματισμένη με κανέλα, αναδεικνύεται σε ένα πραγματικά απολαυστικό κέικ.

Συνοδεύοντας τον καφέ το πρωί ή απολαμβάνοντάς την οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.






Υλικά

5 μήλα πράσινα μετρίου μεγέθους
5 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλιές αλεύρι

4 αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε με την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά πολύ καλά. Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά. Ανακατεύουμε τα υλικά με μαλακές κινήσεις, μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες, τα μήλα και ανακατεύουμε το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι  ταψάκι και το απλώνουμε ισομερώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την μηλόπιτα για 1 και 1/2 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα την ετοιμότητα του κέικ. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: