Φασολάδα, το αγαπημένο φαγητό του κάθε Έλληνα.
Και πως να μην είναι αγαπημένο ένα τόσο νόστιμο και υγιεινό φαγητό, που δεν έχει να ζηλέψει σε διατροφική αξία τίποτε από πολλά άλλα.
Λίγο τσίπουρο, λίγο τουρσί και τη φασολάδα μου λοιπόν.
Ένα πιάτο φασολάδα και λίγο τσίπουρο στις κρύες μέρες του χειμώνα είναι ότι πρέπει.
Ζεστή, ζουμερή, νόστιμη και δυναμωτική.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα στη φασολάδα μου φασόλια μέτρια.
Κρατούσα κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο βραστερά θα μπορούσαν να είναι, αλλά ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν.
Τα φασόλια αποδείχθηκαν εξαιρετικά, έβρασαν σε ικανοποιητικό χρόνο και επιπλέον χύλωσαν, έτσι όπως αρέσουν στην οικογένεια.
Συνηθίζω να χρησιμοποιώ παράλληλα με το κρεμμύδι και πράσο στο σοτάρισμα, γιατί προσθέτει επιπλέον γεύση στο φαγητό.
Επίσης δεν παραλείπω την κόκκινη πιπεριά, η οποία εκτός από τη γλυκιά, μεστή γεύση της περιέχει μεταξύ πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Αγαπώ πολύ το σέλινο στη φασολάδα, τόσο για τη δυνατή γεύση του, όσο και για το χαρακτηριστικό άρωμά του. Το πρόσθεσα προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει τη γεύση του και το άρωμά του.
Και όπως κάνω σε όλα μου τα φαγητά χρησιμοποιώ μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της πατρίδας μας.
Η φασολάδα συνδυάζεται εξαιρετικά με το τσίπουρο και φυσικά με το τουρσί λαχανικών (κουνουπίδι, λάχανο πράσινη ντομάτα, καρότο - τη συνταγή θα τη δείτε εδώ ή τουρσί με γεμιστές πιπεριές με λάχανο, καρότο και σέλινο, συνταγή εδώ ).
Υλικά για τη συνταγή
500 γρ. φασόλια άσπρα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 πράσο το λευκό τμήμα του, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 καρότα μέτρια, τεμαχισμένα σε ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. σάλτσα ντομάτας
5-6 κλαδάκια σέλινο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Μουσκεύουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Την επομένη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν για λίγη ώρα. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καρότα, τη σάλτσα ντομάτας, τα φασόλια, το φύλλο δάφνης, το πιπέρι και νερό να τα σκεπάζει καλά.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
Αφαιρούμε τη δάφνη από το φαγητό και προσθέτουμε το αλάτι και το σέλινο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να χυλώσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με τσίπουρο και τουρσί λαχανικών.
Καλή σας όρεξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου