2 Μαΐου 2023

Ζύμη για πίτσα, πολύ εύκολη

Μια χαρά είναι και οι πίτσες του εμπορίου. Συμφωνώ. Γιατί να κουραζόμαστε άλλωστε και να μην τις αγοράζουμε έτοιμες;

Όταν όμως μπορείς να κάνεις το ζυμαράκι μόνη σου τόσο εύκολα και γρήγορα στην ποσότητα, που πραγματικά χρειάζεσαι, να επιλέξεις την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών, που θα χρησιμοποιήσεις, να βάλεις τη γέμιση, που εσύ επιθυμείς και να προσφέρεις στην οικογένεια κάτι σπιτικό και γευστικό γιατί να μην το κάνεις;  






Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 8 γραμμάρια )
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 και 1/2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο


Σε μπολ βάζουμε το νερό χλιαρό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει (να ενεργοποιηθεί). 
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα με δυνατές κινήσεις. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για μια περίπου ώρα. 
Αφού ανέβει την μοιράζουμε είτε σε 2 κομμάτια και φτιάχνουμε 2 πίτσες διαμέτρου 30 - 35 εκ., είτε μία σε μεγάλο ταψί. 
Την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια είτε με τον πλάστη, είτε με τα δάκτυλα.
Πασπαλίζουμε το ταψί με ηλιέλαιο και στρώνουμε τη ζύμη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη καλυμμένη με μεμβράνη για 2 μήνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: