22 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιέδες με καρυδόψιχα





Οι κουραμπιέδες είναι ένα νοστιμότατο πατροπαράδοτο γλύκισμα, που στη χώρα μας συνδέεται ιδιαίτερα με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Σπιτικοί ή αγορασμένοι την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν σε κάθε σπίτι και αποτελούν μαζί με τα επίσης παραδοσιακά μελομακάρονα το κύριο κέρασμα των επισκεπτών.




Υλικά που θα χρειασθούμε

1 κούπα βούτυρο αγελάδας
1 κούπα μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα του καφέ χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Χτυπάμε τα βούτυρα με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού, την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε το μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε, ώσπου η ζύμη να γίνει μαλακή, αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε με κουπ-πατ μισοφέγγαρα, αστεράκια και άλλα σχήματα ή πλάθουμε με τα χέρια μας σε μικρές μπαλίτσες, που τις πατάμε με την παλάμη μας.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να τους δούμε να ροδίζουν ελαφρά.
Πασπαλίζουμε μια πιατέλα με ζάχαρη άχνη, τους τοποθετούμε πάνω και συνεχίζουμε το πασπάλισμα με την άχνη όσο είναι ακόμη ζεστοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: