Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας.
Ίσως λίγο δύσκολο και χρονοβόρο στην παρασκευή του, αλλά σίγουρα το γευστικό του αποτέλεσμα ανταμείβει τους κόπους.
Υλικά
1/2 κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο
αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
Για την κρέμα μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. φυτικό βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
2 τριμμένες φρυγανιές
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες και τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε για μισή περίπου ώρα.
Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε ταψί και τα σκεπάζουμε με τον κιμά. Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από τον κιμά.
Ετοιμασία της σάλτσας μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά και διαρκώς με ένα σύρμα χειρός για να καβουρδιστεί.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς και γρήγορα, ώστε να μην σχηματισθούν σβόλοι. Ίσως εδώ είναι το πιο δύσκολο σημείο στην παρασκευή της μπεσαμέλ.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει απομακρύνουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, το πιπέρι και το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
Αν η σάλτσα παραμένει χαλαρή και δεν πήζει, προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο μέχρι να αρχίσει να δένει.
Σκεπάζουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου