12 Μαΐου 2022

Συνταγή για ψωμάκι σπιτικό

Είναι ίσως το μοναδικό τρόφιμο που βρίσκεται καθημερινά πάνω στο τραπέζι από την αρχή ως το τέλος του γεύματος.
Είναι υγιεινό, θρεπτικό και απολαυστικό και το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Ζυμώνεται με τέχνη και μεράκι και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 



Συνταγή για σπιτικό ψωμί

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
40 γραμμάρια μαγιά μπύρας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
500 γραμμάρια νερό χλιαρό
Σουσάμι, λιναρόσπορο 

Λειώνουμε τη μαγιά σε 100 γρ. χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει τη μαγιά να φουσκώσει) και 100 γρ. περίπου αλεύρι και ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει ένα μίγμα ελαφρά ρευστό. Σκεπάζουμε το σκεύος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του. Αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι, φούσκωσε ελαφρά και σχηματίστηκαν φουσκάλες.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι, το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο νερό και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. 
Σκεπάζουμε και πάλι το σκεύος, ώστε η ζύμη να διατηρείται σε ζεστό περιβάλλον και περιμένουμε ώσπου να φουσκώσει και να διπλασιασθεί.
" Σημαντικό! Η ζύμη αγαπάει τη ζέστη. Γι' αυτό και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει σημαντικό ρόλο στο φούσκωμά της. Μπορούμε, εναλλακτικά, να προθερμάνουμε το φούρνο στους 35 βαθμούς και βάλουμε εκεί το σκεύος με τη ζύμη να φουσκώσει, αλλά σκεπασμένη και πάλι για να μην στεγνώσει η επιφάνειά της. "
Όταν η ζύμη φουσκώσει την πλάθουμε και πάλι και τη μοιράζουμε σε ψωμάκια στο μέγεθος και σχήμα, που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με νερό. Τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν. 
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα ραντίζουμε και πάλι με νερό και πασπαλίζουμε από πάνω σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά). 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι παίρνουν το επιθυμητό χρώμα.

Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: