24 Μαρτίου 2015

Πασχαλινά τσουρέκια



Η γλυκιά μυρωδιά τους διαχέεται ευχάριστα σ' όλο το σπίτι ξεσηκώνοντας ανελέητα τις αισθήσεις.

Οι μνήμες ξυπνούν και ανατρέχουν στα παιδικά χρόνια, φέρνοντας στο νου την εικόνα της μητέρας να ζυμώνει και να πλάθει τα τσουρέκια της και δυο περίεργα παιδικά ματάκια δίπλα της να την παρακολουθούν και να περιμένουν ανυπόμονα να γευθούν τα λαχταριστά δημιουργήματά της.
Ελληνικό Πάσχα. 

Η παράδοση συνεχίζεται.....






Υλικά που θα χρειασθούμε
  • 12 Αυγά
  • 1 κιλό γάλα
  • 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη (αν δεν τα θέλετε πολύ γλυκά βάζετε λιγότερη ζάχαρη)
  • 2 γιαούρτια
  • 1 βιτάμ ( 250 gr )
  • 2 φλυτζάνια σπορέλαιο
  • 3 μαγιές
  • 2 φακελάκια κακουλέ
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 1 μπέικιν
  • λίγο αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλεύρι σκληρό όσο πάρει ( περίπου 4 με 5 κιλά )

Σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μαγιές με ένα ποτήρι χλιαρό νερό, λίγο γάλα, επίσης χλιαρό, ελάχιστη ζάχαρη και αλεύρι, τόσο όσο να γίνει ένα πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε  σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία περίπου ώρα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη για να λιώσει. Σ΄ένα μεγάλο σκεύος αδειάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, την μαγιά και τα ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με λαδόχαρτο ή μεμβράνη και μια κουβερτούλα από πάνω, ώστε να την κρατήσει ζεστή. Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί, πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχέδια πλεξίδας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια πάνω σε λαδόχαρτο. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο νερό και τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό χώρο για να φουσκώσουν. Όταν φουσκώσουν τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20΄.
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: