23 Νοεμβρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα ψάρια - Ιδιότητες και μυστικά






Τα λιπαρά των ψαριών

Όλα τα ψάρια είτε της θάλασσας είτε του γλυκού νερού, περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά από ότι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας. Όμως μεταξύ τους υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από είδος σε είδος.
Για παράδειγμα ο μπακαλιάρος ανήκει στην κατηγορία των λιγότερων λιπαρών ψαριών με λιγότερο από 1% λιπαρά, μαζί με την τσιπούρα, το σαλάχι, τη γαρίδα, το χταπόδι.
Στα παχιά ψάρια με περισσότερο από 10% λιπαρά συμπεριλαμβάνονται ο γαύρος και το σκουμπρί.
Τα ημιλιπαρά ψάρια είναι εκείνα, που περιέχουν 3% μέχρι 10% λιπαρά και είναι η συναγρίδα, το μπαρμπούνι, ο ξιφίας, ο σολομός, η σαρδέλα.
Στα πιο άπαχα ψάρια και θαλασσινά με λιπαρά από 1% έως 3% συμπεριλαμβάνονται η γλώσσα, η τσιπούρα, ο γαλέος, ο λούτσος, το καλαμάρι, το μύδι, η σουπιά.

Επιστήμονες, ύστερα από ειδικά πειράματα, κατάφεραν να διακρίνουν τα αλιευτικά προϊόντα σε τρεις κατηγορίες

Πολύ εύπεπτα
Σαλάχι, μπακαλιάρος, γλώσσα, πέστροφα, τσιπούρα, συναγρίδα, σαργός, στείρα

Εύπεπτα
Μπαρμπούνι, τόνος, κέφαλος, γαλέος, ξιφίας, γαρίδες, μύδια, σαρδέλες, γαύρος

Λιγότερο εύπεπτα
Χέλι, σκουμπρί, ρέγγα, καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά

Τα ασημένια ψάρια, όπως η σαρδέλα, το σαυρίδι, ο γαύρος, το σκουμπρί κ.ά. είναι τα πιο φθηνά και τα πιο υγιεινά. Είναι τα μόνα ψάρια που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ την ιχθυοκαλλιέργεια. Κολυμπούν σε ελεύθερα νερά και η σάρκα τους είναι πιο συμπαγής και πιο γευστική από αυτά του ιχθυοτροφείου.

Κατεψυγμένα ψάρια

Αν η διαδικασία της κατάψυξης γίνεται ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, τα κατεψυγμένα ψάρια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα φρέσκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: