Η ανάγκη του ανθρώπου να αποθηκεύσει και να διατηρήσει τρόφιμα, που στην εποχή τους τα βρίσκει άφθονα και να τα καταναλώσει αργότερα, τον οδήγησαν να βρει διάφορες λύσεις και μεθόδους.
Η κομπόστα είναι μια πρακτική λύση, που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα εκτός εποχής.
Είναι πολύ σημαντικό στην κομπόστα, για να έχουμε το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε, τα φρούτα, που επιλέγουμε, να είναι φρέσκα και σκληρά (όχι πολύ ώριμα) καλής ποιότητας.
Υλικά που θα χρειασθούμε
- Φρέσκα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα κ.ά. )
- 5 - 6 κουταλιές της σούπας γεμάτες ανά βάζο ζάχαρη
- Βάζα με καπάκια αμεταχείριστα
Η μέθοδος είναι πολύ απλή και εύκολη.
Επειδή τα περισσότερα φρούτα σκουραίνουν, όταν τα καθαρίζουμε, ξεκινάμε πρώτα από την προετοιμασία των βάζων. Αποστειρώνουμε τα βάζα στον φούρνο στους 120 βαθμούς για 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε τα φρούτα στα βάζα. Σε κάθε βάζο ρίχνουμε 5 - 6 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκιά θέλουμε να είναι η κομπόστα). Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι τα χείλη με βρασμένο, καυτό νερό και κλείνουμε αμέσως με το καπάκι.
Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο στους 120 βαθμούς και τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε ανάποδα (με το καπάκι κάτω) μέχρι να κρυώσουν.
Μην απογοητευθείτε, αν δείτε τη ζάχαρη να κάθεται στον πάτο του βάζου, τις επόμενες ώρες θα διαλυθεί.
Μπορούμε να κάνουμε κομπόστες ανάμεικτες, δηλαδή με περισσότερα του ενός φρούτα και να δώσουμε ποικιλία στις γεύσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου