Το καλοκαίρι τη ντομάτα τη βρίσκουμε άφθονη στην αγορά και σε καλή τιμή.
Αν τύχει να είναι και παραγωγή μας από το μικρό χωραφάκι μας ακόμη καλύτερα.
Ευκαιρία λοιπόν να αποθηκεύσουμε για το δύσκολο χειμώνα τη δική μας σαλτσούλα φτιαγμένη από τα δικά μας χρυσά χεράκια και μάλιστα χωρίς συντηρητικά.
Μέθοδοι για σάλτσες υπάρχουν πολλές. Εδώ θα σας περιγράψω τη μέθοδο, που χρησιμοποιώ εγώ και που θεωρώ ότι, το αποτέλεσμά της ανταμείβει τους κόπους μου.
Επιλέγουμε ώριμες κόκκινες ντομάτες. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά, ώστε να μπορούν να ξεφλουδιστούν. Αδειάζουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο τις αφήνουμε ελευθερώνουν ένα κίτρινο υγρό, το οποίο πετάμε. Όσο πιο πολύ αφαιρέσουμε τόσο πιο μεστή και πηχτή θα γίνει η σάλτα μας.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. Έτσι γίνεται πολύ γρήγορα ένας γεμάτος πολτός ντομάτας.
Βράζουμε τον πολτό ντομάτας για 10 λεπτά περίπου.
Βάζουμε τη σάλτα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με αμεταχείριστα καπάκια και τα βάζουμε σε φούρνο στους 120 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε επίπεδη επιφάνεια ανάποδα (με το καπάκι κάτω ) μέχρι να κρυώσουν.
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη σάλτσα μας και μαγειρεμένη, δηλαδή έτοιμη προς κατανάλωση, με κρεμμυδάκι, σκόρδο, μπαχαρικά, αλάτι και ότι άλλο συνηθίζουμε και μας αρέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου