Από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της χώρα μας, καθώς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δεν νοούνται χωρίς μελομακάρονα.
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μπύρα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια γλυκού κοφτά σόδα
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
12 φλυτζάνια τσαγιού περίπου αλεύρι μαλακό
Σιρόπι
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Καρύδια, κανέλα για το πασπάλισμα
Αναμειγνύουμε μαζί το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μπύρα (χωρίς αφρό) και το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τη σόδα, που διαλύσαμε στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια κανονική ζύμη ούτε πολύ σφικτή, ούτε πολύ μαλακή.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης και τα πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Τα πατάμε με το πιρούνι ή τον τρίφτη του τυριού για να σχηματιστούν στην επιφάνεια σχέδια.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για μισή ώρα σε μέτριο φούρνο. Πριν κρυώσουν τελείως τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.
Όταν απορροφήσουν το σιρόπι και κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.
Συνταγή από το βιβλίο " Μεγάλη Μαγειρική Ζαχαροπλαστική" της Χρύσας Παραδείση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου